KAD IDDEEA ODIGRA ZA “PROINTER”: Namješten tender s potpisom Arifa Nanića

Kako bi “Lanaco” u jednoj godini održavao servere po cijeni od 12.864 KM, a “Prointer” za 7.500 KM, Naniću nije izgledalo sumnjivo. Eventualno nerealno nisku cijenu “Prointerove” ponude nije razmatrao niti razjasnio, već odlučio u korist poznatih IT tender stručnjaka.

Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), ili ne čita šta mu saradnici na stolu ostave za parafiranje ili sam namješta tenderski posao podobnoj firmi. Svejedno, njegov potpis je na diskutabilnoj odluci o dodjeli posla poznatim IT tender majstorima – banjalučkom “Prointeru”.

Početkom novembra prošle godine izmijenio je plan javnih nabavki, a 5. decembra raspisao tender za održavanje servera na kojima se nalaze registri Agencije. Cijenu dvogodišnjeg posla procijenio je na 100.000 KM sa uračunatim PDV-om, a pravila za ponuđače postavio nejasno. Međutim, sve je bilo jasno odabranoj firmi.

Uz dežurnog IT ponuđača, javlja se i “Lanaco” Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a i nekada glavnog IT dobavljača. Riječ je o dvije potpuno različito skrojene ponude.

ZA NANIĆA NEMA NEREALNO NISKE CIJENE

“Ugovorni organ neće uzeti u razmatranje ponudu čija cijena redovnog održavanja je veća od 12.000 KM godišnje sa PDV-om i popustom. Takve ponude će biti odbačene kao neprihvatljive”, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Osim toga, navedeno je i da IDDEEA “nije obavezna da predviđenu vrijednost okvirnog sporazuma u potpunosti realizuje”.

“Ugovorni organ zadržava pravo da, shodno svojim potrebama i planiranoj nabavci, u drugoj godini važenja okvirnog sporazuma zaključi pojedinačne ugovore u trajanju kraćem od godinu dana”, navedeno je.

“Lanaco” priprema ponudu čija je godišnja vrijednost 12.864 KM sa uračunatim PDV-om i popustom. Po Nanićevom tenderu, kvalifikovana jeste, ali ne i prihvatljiva, jer je za 864 KM skuplja od postavljenih uslova.

Tu nastupa “Prointer”. Na adresu IDDEEA stiže dvogodišnja cijena usluge, odnosno, ukupan posao po cijeni od 15.000 KM sa uračunatim PDV-om. Riječ je o ponudi koja je gotovo 42 odsto jeftinija od “Lanacove”.

Kako bi “Lanaco” u jednoj godini održavao servere po cijeni od 12.864 KM, a “Prointer” za 7.500 KM, Naniću nije izgledalo sumnjivo. Eventualno nerealno nisku cijenu “Prointerove” ponude nije razmatrao niti razjasnio, već odlučio:

“Komisija  je utvrdila  da  je ponuda  ponuđača  „Prointer ITSS“  d.o.o Banjaluka kvаlifikоvаna  i  prihvаtlјiva, a  dokumenti  su dostavljeni  na  propisani način  kako  je  to definisano tеndеrskоm dоkumеntаciјоm”, potpisao je i tako banjalučkim IT-jevcima otvorio put da u drugoj godini okvirnog sporazuma, pojedinačnim ugovorom, bez posebnog objašnjenja, dođu do još 85.000 KM javnog novca.

A posao “Prointera” biće da bar jednom mjesečno obilazi i provjerava stanje servera, rješava probleme sistemskog softvera, mijenja rezervne dijelove (u slučaju da ih ima ili ih nabavi IDDEEA) i da vanredno provjerava stanje sistema na zahtjev IDDEEA-e.

“LOGIČNO, DOBIĆETE ODGOVOR” – LOGIČNO, ODGOVORA NEMA!

Žurnal je prije 15 dana Arifu Naniću poslao pitanja, u telefonskom razgovoru sa službenikom bez imena poručeno nam je:

“Logično je da se portparol mora konsultovati sa direktorom i logično je da ćete dobiti odgovor u zakonskom roku”.

Logično, odgovor iz IDDEEA nikada nije stigao na adresu Žurnala, jer logičnog objašnjenja za ovakvu raspodjelu javnog novca, očigledno, nema.

Iako je i Agencija za javne nabavke BiH upoznata sa ovim slučajem, do objave teksta direktor Đenan Salčin nije želio da komentariše sumnjiv Nanićev tenderski manevar.

Dobro upućeni izvori Žurnala navode da je tender morao da bude poništen, jer su ponude potpuno različite. Jedna se odnosi na godišnju cijenu usluge, druga na ukupan posao u okviru dvogodišnjeg sporazuma. Pritom, ni približno iste cijene “Lanaca” i “Prointera” ostavljaju prostor za sumnju.

Zašto sve ovo nije objašnjeno i zbog čega je “Prointer” prihvaćen kao najpovoljniji ponuđač pitaju se i u Transparency Internationalu BiH.

“Usluge održavanja servera su najkompleksnije i uvijek postoji problem praćenja realizacije ovakvih ugovora. Zašto je IDDEEA sve uradila ovako kako stoji u odlukama – zaista je nejasno. Tražićemo zapisnik sa otvaranja ponuda i objašnjenje za trošenje javnog novca”, kazala je za Žurnal Milena Mastalo iz TI BiH.

“PROINTER” – APSOLUTNI VLADAR VIRTUELNE SRPSKE

Banjalučki “Prointer”, firma koja od nastanka 2015. godine zavlači ruke u budžete ovdašnjih institucija, od početka 2020. godine pobijedila je na 26 tendera vrijednih ukupno 31.604.576 KM sa uračunatim PDV-om.

Vrijednost tih ugovora za približila se ukupnoj vrijednosti prošlogodišnjeg tenderskog skora.

Kako je Žurnal pisao, od početka do kraja 2019. godine ova firma je sa javnim sektorom sklopila ugovore vrijedne 33.435.482 KM sa uračunatim PDV-om. Dnevno su građani “Prointeru” davali 93.000 KM!

Kao ozbiljna kompanija, “Prointer” vodi računa o svakom segmentu uspjeha pa u svojim redovima ima jednog Dodika. Igora, sina Milorada Dodika. Tata Milorad, isporovciran pitanjima opozicionih poslanika i ljetnim vrućinama, 18. jula prošle godine nervozno je u Narodnoj skupštini Republike Srpske priznao:

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi”, tvrdio je nervozno, “ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79