BiH Kada će biti otvoren Poslovno-sportski centar na Bjelašnici vrijedan 17 miliona maraka

Kada će biti otvoren Poslovno-sportski centar na Bjelašnici vrijedan 17 miliona maraka

Općina Trnovo je 2018. godine pokrenula projekat izgradnje Poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od 1.300 metara u blizini Babinog dola.

Radovi na izgradnji centra počeli su u maju 2020. godine, a prema potpisanom ugovoru planirano je da se realizuju do kraja 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 17 miliona maraka.

Kako teku radovi i hoće li se Poslovno-sportski centar završiti 2024. godine, razgovarali smo sa Osmanom Smječaninom- pomoćnikom načelnika Trnovo za urbanizam, komunalne poslove, građenje i zaštitu okoliša.

– Ovaj urbanistički projekat sadrži izgradnju višenamjenskih objekata sa infrastrukturnim sadržajima. Višenamjenski objekti podijeljeni su na izgradnju objekata koje direktno finansira Općina Trnovo, te objekata koji su apartmanske namjene. Objekti u direktnom finansiranju Općine su objekat relaks centra, administrativni objekat Općine Trnovo, dvorana i sportski tereni Općine Trnovo – kaže Smječanin.

Kada je u pitanju sportska dvorana, u ovom objektu završeni su svi građevinsko-znatski radovi.

– Položen je Elanov parket, a trenutno je u toku opremanje dvorane, te montaža teleskopske tribine i ostalih sportskih rekvizita čime bi se planirani radovi u objektu priveli kraju. U objektu relaks centar okončani su građevinsko-zanatski radovi u objektu, okončani radovi na polaganju podova, trenutno je u toku montaža opreme za kuglanu i montaža bazenske tehnike. U administrativnom objektu završeni su svi planirani radovi, osim poda u konferencijskoj sali i dijela fasade na ovom objektu – pojašnjava naš sagovornik.

Smječanin ističe da su okončani radovi na asfaltiranju pristupnog puta oko sportske dvorane u Poslovnom-sportskom centru, kao i drenaža i asfaltiranje sportskih ploha, gdje će samo asfaltiranje biti podloga za polaganje tartana, a nakon čega će uslijediti postavljanje panelne ograde za igrališta. Radi se o univerzalnim sportskim plohama za odbojku i košarku, te za rukomet i mali fudbal.

– Urađeni su temelji za veliki fudbalski teren sa balonom. Počeli su radovi na izgradnji rezervoara za navodnjavanje glavnog terena. U toku su radovi na završetku izgradnje kompletne infrastrukture u obuhvatu Poslovno-sportskog centra, završena je izgradnja kompletne vodovodne i kanalizacione mreže, gdje je u okviru kanalizacione mreže urađena fekalna i kišna kanalizacija, te je položena optika i gasovod. Raspisan je tender za izbor izvođača za izgradnju vanjskog i hortikulturnog uređenja kompleksa. U sklopu Poslovno-sportskog centra izgrađen je hotel, te je u toku izgradnja 14 apartmanskih objekata što će doprinijeti povećanju smještajnih kapaciteta i povećanju turističkog potencijala općine Trnovo i Kantona Sarajevo. Po završetku ovog projekta imat ćemo dostupnu multifunkcionalnu dvoranu i to na 1.300 metara nadmorske visine, sa nizom drugih sportskih terena, te će omogućiti kvalitetne sportske sadržaje – zaključuje Smječanin.

Investitor projekta izgradnje Poslovno-sportskog centra, na Bjelašnici je Općina Trnovo, uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo, tačnije resornog Ministarstva privrede i Ministarstva kulture i sporta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM