Kada će doći do izmjena u pozicijama u Vladi Kantona Sarajevo?

Kada će doći do izmjena u pozicijama u Vladi Kantona Sarajevo?


Pitanje rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo u javnosti se, ali i u brojnim političkim krugovima razmatra već duži period, a kadrovska križaljka u kontekstu novih imena i dalje je daleko od realizacije.

Premijer Nihad Uk prošle sedmice je izjavio kako će naredne, odnosno ove sedmice, biti poznato kakav će biti sastav nove Vlade KS te koje će stranke raspodijeliti ministarska mjesta.
“Ja već govorim zadnjih sedam dana ‘u naredna tri dana’, evo neću tačno govoriti datum ali ću mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostavku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre”, kazao je tada Uk.

Naravno, u cijeloj priči najviše će se pitati stranke Trojke, a kako saznajemo stranke koje čine Trojku trebale bi dobiti i neke nove pozicije kada konačni dogovor o raspodjeli bude na stolu.

Najveća koplja će se najvjerovatnije lomiti i oko pozicija koje trenutno drži SDP, a za sada iz ove partije nisu željeli govoriti da li će u novoj Vladi KS doći do promjene određenih ministara iz “kvote” koju trenutno ima SDP.

Ono o čemu se ranije razgovaralo jeste smjena ministra zdravstva KS Harisa Vranića (SDP), ali o ovom i drugim pitanjima stranka nije željela govoriti prije sjednice Kantonalnog odbora SDP-a.

Podsjetimo, stranke Trojke su na izborima dobile 18 zastupnika, ali izlaskom Redže Lemezana oni više nemaju potrebnu većinu da sami formiraju Vladu Kantona Sarajevo.

Iako je na prvi pogled izgledalo da će opozicija uspjeti oboriti Vladu KS i imenovati novu Vladu, očekivati je da će u narednom periodu vrlo vjerovatno doći do rekonstrukcije postojeće Vlade KS i da će Trojka imati stabilnu većinu. Ono što je sigurno, ministara iz Stranke za BiH više neće biti u novoj vladajućoj strukturi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija