Kada će doći na red remont helikoptera kojeg već osam godina čekaju

Kada će doći na red remont helikoptera kojeg već osam godina čekaju


Iako je Savjet ministara BiH još 2013. godine izdvojio gotovo 7,5 miliona KM za remont helikoptera, taj posao do danas nije završen, a Ministarstvo odbrane BiH kao i prethodnih godina zatražilo je da se sredstva prebace na sljedeću godinu.

“To je neobjašnjivo. Sredstva se iz godine u godinu prebacuju i tu ne postoji bilo kakvo opravdanje. Sedam godina držimo i ne trošimo sredstva za određenu namjenu i vjerovatno to znači da im ta sredstva trebaju da ih čuvaju za namjenu koja nije javna. Drugog objašnjenja nema”, rekla je Dušanka Majkić, zamjenica predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Ona kaže da je poslije dvije godine, nakon što sredstva nisu potrošena, trebalo vidjeti šta s njima i preusmjeriti ih u nešto drugo jer sada imamo situaciju da sredstva stoje za nešto i ne koriste se, a recimo vojnici u kasarni “Kozara” se smrzavaju.

Inače, kao i prethodnih nekoliko godina, pred Savjetom ministara BiH uskoro bi trebalo da se nađe Odluka o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina na način da se 2014. zamjenjuje brojem 2022. godina, što u suštini znači da se taj posao koji je odobren 2013. godine prolongira na 2022.

“Razlog donošenja Odluke o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina je taj što se zbog poteškoća prilikom ugovaranja u proteklim godinama sredstva neće moći utrošiti u skladu sa planiranom i odobrenom dinamikom, a remont helikoptera predstavlja nulti prioritet finansiranja”, navodi se u Prijedlogu odluke koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

U Ministarstvu odbrane nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zbog čega se toliko dugo čeka na remont helikoptera i u kojoj fazi je trenutno taj posao.

Kada je riječ o remontu helikoptera do sada je bilo nekoliko tendera, međutim nijedan nije doveden do kraja, a prema nezvaničnim informacijama suština je u tome da nadležni u Ministarstvu odbrane BiH taj posao nisu željeli dodijeliti firmi iz Rusije koja je imala sve licence i jedna je od rijetkih koja je bila sposobna da uradi taj posao.

U jednom trenutku u 2017. godini Ministarstvo odbrane za remont dva helikoptera izabralo je litvansku firmu koja nije imala potrebne sertifikate za taj posao. To je bio treći tender za remont helikoptera koji je propao, a na njega se osim te litvanske kompanije prijavila i firma “Helikopteri Rusije”.

Iz nekoliko izvora bliskih Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH nam je potvrđeno da je remont helikoptera praktično završena priča jer se već dugo godina po tom osnovu ništa ne radi.

Jedan od problema je i taj što za potpuni remont helikoptera koji su u katastrofalnom stanju novac, koji je odobren 2017. godine, nije dovoljan.

Podsjećanja radi, u Oružanim snagama BiH na stanju se vode helikopteri stari čak 52 godine, a ima i onih koji su stari između 32 i 35 godina s tim da je BiH nedavno dobila četiri nova helikoptera koja su nabavljena uz pomoć Vlade SAD.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija