Kada će Novalić, Solak i Hodžić u zatvor?

Nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” bivši premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUCZ-a Fahrudia Solak i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić idu za izdržavanje kazne zatvora u državni zatvor u Vojkovićima.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Novalića na četiri godine zatvora, Solaka na šest godina i Hodžića na pet godina.

Međutim, kako su za Klix.ba potvrdili advokati osuđenih, još nije poznato kada će Novalić, Solak i Hodžić biti pozvani na izdržavanje kazne zatvora.

Iz Suda BiH su nam kazali da rade na finalizaciji spisa.

“Sud BiH radi na finalizaciji spisa u predmetu Fadil Novalić i drugi, a koje radnje uključujući i poduzimanje procesnih koraka ka upućivanju osuđenih na izdržavanje kazne zatvora, te će istima biti dostavljen uputni akt kada se za to steknu uslovi”, kazali su iz Suda BiH za Klix.ba

U članu 139. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH navodi se da krivično odjeljenje Suda poziva osuđeno lice koje se nalazi na slobodi te mu saopćava mu dan kada treba da se javi radi izdržavanja kazne zatvora.

“Dan javljanja u zavod određuje se tako da osuđenom licu ostane najmanje osam, a najviše 15 dana do dana javljanja na izdržavanje kazne zatvora”, stoji u spomenutom članu Zakona.

Krivično odjeljenje Suda dužno je da prilikom upućivanja osuđenog lica na izdržavanje kazne zatvora istovremeno ili najkasnije u roku od tri dana o tome obavijesti zavod.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.

Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79