Kada obavezno, postane nebitno i neobavezno: Niko ne zna kada će se nastaviti škola u prirodi

Kada obavezno, postane nebitno i neobavezno: Niko ne zna kada će se nastaviti škola u prirodi


Prošla je jesen, odavno nije bilo ovako lijepa, topla i vedra. Počela je i završava zima, bez puno kiša, snijega i ekstremno niskih temperatura. a djeca iz KS-a nikako da krenu u školu u prirodi.

Ovaj, obavezni program za učenike četvrtih razreda osnovnih škola za uposlenike Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a je neobavezan i nebitan. Od 12. oktobra škole, djeca, roditelji, nastavnici očekuju bilo kakvu informaciju u vezi nastavka realizacije, ali informacije nema, obavještenja nema, nema nikakvog plana.

– Prestrašno je ovo sve što nam se dešava. Od nas se traži da napravimo plan provjera, plan rada, plan svega godinu unaprijed i da slučajno ne kršimo plan. Zamislite da morate pismenu provjeru zakazati u septembru za decembar ili maj iduće godine.

I nikoga ne interesuje što je baš taj dan pola razreda odsutno, što osjetim kao predavač da nisu spremni za test, da bi im trebao još bar jedan čas vježbanja, ja test moram realizovati. Tako je i sa ostalim obavezama kada su nastavnici u pitanju. Danima me zovu i pitaju roditelji šta je sa školom u prirodi, a ja ne znam, ne zna niko, priča nam učiteljica jedne sarajevske škole.

Podsjećamo, 12. oktobra 2022 je iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a školama poslan dopis u kojem su naveli da se realizacija Škole u prirodi obustavlja do daljnjeg, te da će ih o mogućnostima nastavka realizacije iste blagovremeno obavijestiti.

– O razlozima odgađanja realizacije Škole u prirodi obavijestit ćemo javnost u toku slijedeće sedmice, navedeno je u dopisu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a koji potpisuje ministrica Hota-Muminović. Slijedeća sedmica nikada nije došla, pa nastavnici, roditelji i djeca ne znaju zbog čega je obustavljena, ali ni kada će biti nastavljena. Jedino što znaju jeste da se neko ozbiljno igra sa osjećanjima djece.

– Moje dijete je to jutro bilo spakovano i čekao je polazak u Šabiće. Zamislite njegovo razočarenje koje iz dana u dan postaje sve veće. Djeca su željna druženja, razgovora, učenja izvan učionice. Nažalost, to nikoga ne zanima. Polemike se vode o dužini trajanja časa. Strašno je sve ovo u obrazovanju što se dešava, rekla je majka desetogodišnjaka.

Inače izgradnju objekta škole u Šabićima vodilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a i Općina Trnovo u svrhu odvijanja škole u prirodi i u njemu su do oktobra 2022. boravile grupe i grupe djece. Objekat se nalazi u predivnom prirodnom ambijentu, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, na razmeđi tri planine Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Kroz školu u prirodi djeci iz Kantona Sarajevo se omogućava boravak na čistom zraku, u ugodnom i mirnom seoskom ambijentu. Program škole u prirodi je izrađen od strane Pedagoškog Zavoda KS, pored osnovnog obrazovnog programa, ovo je spoj edukacije, rekreacije i kulture.

Crna Hronika još uvijek čeka odgovore na pitanja postavljena prije mjesec dana ministrici Naidi Hota Muminović, a pitali smo je Kada će se nastaviti realizacija škole u prirodi, S obzirom na sve zagađeniji zrak u KS-u smatrate li ovaj vid nastave, odnosno rješavanje ovoga problema prioritetnim, Da li su i neke druge lokacije jedno od rješenja i koje lokacije bi mogle poslužiti, Da li će odgovarati odgovorni za ranije odvođenje djece u objekat koji nema sve potrebne dokumente kojima se dokazuje da je objekat siguran za korištenje i ispunjava uslove prijema djece.

Ministrica Hota Muminović je prije nekoliko dana gostujući na jednoj televiziji rekla kako je sporno bilo to što odabrana destinacija, tačnije objekat nije imao građevinsku dozvolu te samim tim nije bilo u redu voditi učenike tu. Navela je kako će se ovo nastaviti i da će se pronaći alternativa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija