Kada odlazi gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i koji su uvjeti za izbor novog Gradskog vijeća i Bogića Bogićevića

Aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najvjerovatnije će obnašati ovu dužnost do marta 2021. godine, a kada bi trebalo da ga naslijedi Bogić Bogićević, koji je prihvatio ponudu “Četvorke” da ga kandiddiraju za ovu funkciju.

No, prije izbora Bogićevića, prema pravilima, potrebno je konsituirati novi saziv Gradskog vijeća. Da bi se ušlo u tu proceduru prvi korak je da Centralna izborna komisija BiH utvrdi konačne rezultate Lokalnih izbora.

Obaveza CiK-a je da taj dio posla odradi najkasnije 30 dana nakon održavanja izbora, što znači da je krajnji rok 15. decembra 2020. godine.

Nakon proglašenih zvaničnih rezultata u roku 14 dana trebale bi se održati kostituirajuće sjednice općinskih vijeća. Nakon što se konstituiraju četiri općinska vijeća koja su u sastavu Grada Sarajeva, ona mogu već na konstituirajućoj sjednici birati zastupnike za Gradsko vijeće Sarajeva, ali i to odložiti za neku sjednicu poslije. Gradsko vijeće bi trebalo da se u novom sazivu konstituira u roku od 30 dana od formiranja općinski vijeća.

Gradsko vijeće Sarajeva broji 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad bira po sedam zastupnika u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijeća.

Očekuju se tehnički i politički problemi u sastavljanju Gradskog vijeća Sarajeva. Mora se prije svega zadovoljiti nacionalna struktura i u Gradskom vijeću treba biti po šest Bošnjaka, Srba i Hrvata i dva iz reda Ostalih.

– Bošnjacima, Srbima i Hrvatima zagarantirano je po 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, Ostalima najmanje dva posto, bez obzira na izborne rezultate. Tako moraju birati općine i to CIK provjerava i kada bude sve gotovo, Gradsko vijeće zakazuje konstituirajuću sjednicu. Ova sjednica se mora održati u roku od 30 dana od kostituiranja općinskih vijeća koje čine Grad Sarajevo – pojasnio je za Faktor Safet Krajišnik, sekretar Gradskog vijeća Sarajeva.

On je dodao, da bi se Gradsko vijeće moglo konstituirati i izabrati gradonačelnik u februaru ili martu 2021. godine. Do tada Sarajevo će i dalje voditi aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka.

U općinskim viječima vrši se izbor zastupnika za Gradsko vijeće. Sve stranke pojedinačno ili sve stranke zajedno mogu ponuditi listu svojih kandidata za Gradsko vijeće, a prolaze oni koji dobiju najviše glasova, uz poštivanje nacionalne strukture.

Ako iz sastava sva četiri općinska vijeća nije moguće osigurati po šest Hrvata i Srba, onda se oni biraju sa izbornih lista političkih stranaka po broju osvojenih glasova. Sve to mora provjeriti CIK i gotov spisak se šalje u Gradsko vijeće Sarajeva na usvajanje.

Kada se završe izbori u općinskim vijećima i podijele mandati za Gradsko vijeće, konstituirajuću sjednicu novog saziva Gradskog vijeća zakazuje predsjedavajući Gradskog vijeća iz prethodnog saziva. Kada se izabere novi predsjedavajući Gradskog vijeća, on preuzima vođenje konstituirajuće sjednice i na toj sjednici bira se novi gradonačelnik i njegova dva zamjenika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79