Kadribegović: Garancija za respiratore je 24 mjeseca, učinit ćemo sve da ih stavimo u funkciju

Nakon što ih nisu uspjeli staviti u funkciju u Kantonalnoj bolnici Goražde i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa, 100 respiratora koje je iz Kine uvezla Srebrena malina ostaju u skladištu.

Koji je naredni korak Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)?

– Pokušat ćemo ustanoviti o kojem se tačno tehničkom problemu radi, odnosno dovesti uređaje u stanje da se mogu verifikovati. Iz beogradske firme Profesional Medic, koja je počela instalirati respiratore, kazali su mi da će stupiti u kontakt sa kineskim proizvođačima. Beograđani nisu jedini koji bi mogli raditi na osposobljavanju uređaja, imamo još nekih opcija, ali više od toga ne mogu kazati u ovom trenutku – rekao je za Faktor Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.

Šta ukoliko se ne bude mogao riješiti ovaj problem? Da li će se možda ići prema Kinezima da vrate novac?

– Nijedno medicinsko sredstvo koje ne prođe verfikaciju ne može se dodijeliti zdravstvenim ustanovama. Ovi respiratori imaju dozvolu za evropsko tržište, tako da nam nije jasno otkud problem. U jednom članu ugovora sa dobavljačem navodi se da je garancija 24 mjeseca, dok proizvođač daje garanciju od 12 mjeseci. Prema tome ćemo se mi i odrediti. No, sačekajmo da vidimo da li će se uređaji uspjeti staviti u funkciju – ističe Kadribegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79