Kafić s emocijom: Klub Zmajevo srce u Tuzli

Klub Zmajevo srce u Tuzli je mjesto s posebnom emocijom, gdje posjetitelje uslužuju osobe s Downovim sindromom.

Opstanak ovog kafića vezan je za ljude velikog srca, a svaki posjetitelj koji ovdje popije omiljeno piće doprinosi njihovom daljem radu.

Smješten u tržnom centru Brčanska Malta, kafić se suočavao s finansijskim poteškoćama koje su prijetile njegovom zatvaranju. Na sreću, zahvaljujući podršci ljudi velikog srca, kafić i dalje opstaje.

Omer Isović, predsjednik Udruženja Zmajevo srce, ističe da je tek prošle godine stigla podrška od Vlade TK, Gradske uprave Tuzle i Udruženja Pomozi.ba. Iako broj posjetitelja nije na zavidnom nivou, entuzijazam voditelja kluba i dalje je snažan.

“Naši gosti, kojih ima oko tri hiljade, dolaze ne samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz drugih dijelova svijeta”, kaže Isović. Ipak, dnevni promet rijetko prelazi 150 KM, što nije dovoljno za normalno funkcioniranje.

Zmajevo srce otvorilo je kafić u maju 2022. godine, gdje su zaposlene osobe s invaliditetom, posebno mladići i djevojke s Downovim sindromom. “Radom u ovom klubu, naši konobari su dobili priliku za novi život. Ovdje su svoji na svome, ljubazni i odgovorni”, ističe Isović.

Među zaposlenima je i Saša Šunjka, koji poziva goste da dođu i uživaju u druženju. “Volim raditi ovdje, nikada se ne umorim jer zaista volim svoj posao”, kaže Šunjka. Konobarica Irmela Peranović dodaje: “Ovdje sam stekla prijatelje i svi funkcioniramo kao jedno.”

Osobe s invaliditetom često su neshvaćene, ali Zmajevo srce razbija predrasude. Svaki posjetitelj pruža dodatni zamah u njihovoj misiji, čineći ovaj kafić mjestom posebne emocije i podrške.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79