Nestabilno vrijeme u BiH do kraja sedmice: Kiša, pljuskovi i grmljavina

Bosna i Hercegovina se suočava s nestabilnim vremenskim uslovima zbog prisutnosti vlažne i nestabilne zračne mase koja kruži u sklopu visinske ciklone nad Italijom.

Za sredinu tekuće sedmice predviđeno je da će se ova zračna masa premjestiti preko Bosne i Hercegovine, postupno odmičući na sjeveroistok, što će dovesti do smanjenja vjerojatnosti lokalnih grmljavinskih nepogoda.

U četvrtak se očekuje uspostavljanje sjevernog i sjeverozapadnog visinskog strujanja, što dodatno doprinosi stabilizaciji vremenskih prilika. Tako će zapadnije od Bosne i Hercegovine jačati utjecaj grebena koji će prolazno donijeti stabilnije vremenske uslove.

S ovim grebenom stiže i dotok vrućeg zraka sa sjevera Afrike, što će rezultirati temperaturama zraka u rasponu od 31 do 37°C.

Uprkos visokim temperaturama, vjerojatnost za pojavu toplotnog vala do kraja juna je trenutno niska. Prognoze signaliziraju promjenjive vremenske prilike s povremenim padavinama sve do prvih dana jula, nakon čega se očekuje stabilizacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79