Da li je manje turista iz Srbije u Sarajevu i BiH nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici?

Nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici na sjednici Ujedinjenih naroda, primjetan je pad broja turista iz Srbije koji posjećuju Sarajevo.

Barem tako govore i tvrde pojedini vlasnici ugositeljskih objekata.

Dakle, vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ističu kako je broj posjetilaca iz susjedne zemlje osjetno smanjen.

Jedan od ugostitelja, koji je želio ostati anoniman, iznio je svoje mišljenje da je ovaj pad broja turista rezultat bojkota od strane srbijanskih građana.

“Mislim da je ovo neka vrsta protesta naših komšija Srba zbog usvajanja rezolucije. U prošlosti smo imali mnogo gostiju iz Srbije, ali sada je situacija drugačija,” rekao je.

Sarajevo, kao glavni grad i turistička atrakcija, uveliko se oslanja na prihode od turizma.

Ovaj pad broja posjetilaca iz Srbije može imati značajan ekonomski utjecaj na ugostiteljsku industriju i lokalnu ekonomiju u cjelini.

Dok neki smatraju da će se situacija s vremenom stabilizirati, drugi su zabrinuti za dugoročnu perspektivu turizma u Sarajevu.

“Važno je da radimo na izgradnji boljih odnosa i razumijevanja između naših zemalja kako bi turizam, koji je ključan za našu ekonomiju, mogao cvjetati,” dodao je ugostitelj.

Ostaje da se vidi hoće li se broj turista iz Srbije povećati u narednim mjesecima ili će trenutni trend bojkota i dalje utjecati na turističku sliku Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79