Cijene hrane u BiH skoro iste kao u Evropskoj uniji

Iako se Bosna i Hercegovina suočava s niskim platama i ekonomskim izazovima, cijene hrane u zemlji gotovo su jednake onima u Evropskoj uniji.

Ova nesrazmjera dodatno opterećuje građane BiH, koji se svakodnevno bore s niskim primanjima i visokim troškovima života.

Prosječna plata u BiH iznosi oko 1.000 KM, što je značajno manje u poređenju s prosječnim platama u zemljama Evropske unije koje često prelaze 2.500 eura. Međutim, cijene osnovnih namirnica kao što su hljeb, mlijeko, meso i povrće su gotovo identične onima u EU.

Ova situacija stvara dodatni pritisak na domaćinstva u BiH koja se suočavaju s problemima preživljavanja i osiguravanja osnovnih životnih potreba. Porast cijena hrane bez proporcionalnog povećanja plata dovodi do sve većeg broja ljudi koji se okreću humanitarnim organizacijama i socijalnim programima za pomoć.

Građani se žale na visoke cijene i niske plate, dok ekonomisti upozoravaju na dugoročne negativne posljedice ovakve situacije. Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih, što može dovesti do socijalnih nemira i destabilizacije društva.

Bez konkretnih mjera za povećanje plata i poboljšanje životnog standarda, građani BiH će i dalje biti u teškoj situaciji, suočeni s visokim cijenama koje su gotovo identične onima u bogatijim zemljama Evropske unije, ali s primanjima koja su daleko ispod evropskog prosjeka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79