Kako je Fabrika duhana Sarajevo tokom opsade radila punom parom

Kako je Fabrika duhana Sarajevo tokom opsade radila punom parom


Fabrika duhana Sarajevo je nekada bila gigant koji nije prestao raditi čak ni tokom opsade. Iako je u glavnom gradu vladao potpuni haos, Sarajlijama nije oduzet jedan od njihovih najdražih užitaka – konzumiranje duhana.

U Sarajevu, kao i u svim drugim gradovima bivše Jugoslavije, pušenje ne predstavlja naviku, već način života. Nikotin je najjeftiniji sedativ, a nekima se posrećilo pa su i u ratu mogli kupovati cigarete.

Naravno, svi objekti u gradu su bili oštećeni pa se većina tvornica zatvorila. Međutim, radnici Fabrike duhana su počeli raditi punom parom “ispod zemlje”.

Makedonski list duhana je prirodni proizvod koji u međuvremenu nije propao. Duhan je stavljan u mašine, a vrijedni radnici su ga zatim pakovali, kao što je moguće vidjeti u reportaži Sky Newsa.

Nisu imali pakovanja pa su cigare umotavali u listove jugoslavenske literature, pivske etikete, rječnike, rodne listove itd. Naravno, tada nisu štampana upozorenja o štetnosti pušenja, ali to u periodu opsade nije bilo bitno.

Trideset godina kasnije, Fabrika duhana Sarajevo prestaje s radom. Proces likvidacije će biti pokrenut 31. marta. Radnici su tokom proteklih godina upozoravali na loše stanje u ovom nekadašnjem gigantu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija