Kako je kandidat SDA za premijersko mjesto u Tuzlanskom kantonu  razjedinio novu koaliciju

Kako je kandidat SDA za premijersko mjesto u Tuzlanskom kantonu razjedinio novu koaliciju


Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona danas će zvanično uručiti mandat Irfanu Halilagiću, kadru SDA koji je predložen za mandatara za sastav budućeg saziva Kantonalne vlade. Ovaj mladi poličar, kako nezvanično saznaje Klix.ba, razjedinio je koalicione partnere.

Stranka demokratske akcije (SDA) proteklog petka zvanično je predstavila mladog pravnika iz Lukavca Irfana Halilagića kao mandatara za kreiranje novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona.
Formalno-pravno Halilagić će mandatar postati danas, nakon što mu predsjednik Kantonalne skupštine uruči mandat. Shodno proceduri, Halilagić će imati deset dana da Skupštini TK predloži imena budućih ministara.

Iako pregovori još uvijek traju, do danas je nekoliko ministarstava podijeljeno među koalicionim partnerima koji, s druge strane, nisu jedinstveni kada je riječ o SDA-ovom kandidatu za budućeg premijera.

Naime, prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, među Socijaldemokratama BiH trenutno postoji razjedinjenost vezano za Halilagića, s obzirom na to da navodno postoji grupacija članstva koja smatra da SDA nije ponudila dobrog kandidata.

S tim u vezi, ova stranka će u narednih nekoliko dana održati sastanak kako bi pokušali doći do jedinstvenog učešća u novom sazivu vlasti.

Pored SDA i SDBiH, novu skupštinsku većinu, odnosno vlast u Tuzlanskom kantonu čine još i Demokratska fronta, Stranka za BiH i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić.

Iako stranke još uvijek nisu zvanično pripremile liste resora i kandidata, već se preliminarno navodi nekoliko ministarstava.

Shodno informacijama kojima Klix.ba raspolaže, u ovom trenutku je poznato da bi Ministarstvo finansija trebalo pripasti SDA-u, dok bi Ministarstvo rada, socijalne politike i povratka trebalo završiti među kadrovima Stranke za BiH.

Na čelu Ministarstva zdravstva trebao bi se naći kadar DF-a, a ostalih devet resora među strankama će biti podijeljeno u narednim danima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija