Kako je korona u oktobru zdravstveni sistem Sarajeva vratila u mart

Sedam je mjeseci od početka pandemije koronavirusa u našoj zemlji, a pred zdravstvenim sistemom glavnog grada Bosne i Hercegovine ponovo su ista ili slična pitanja i neizvjesnost.


Već drugi put Kanton Sarajevo ostaje bez kormilara zdravstva – ministra. Istina, ovaj put povlači se vršilac dužnosti ministra Draško Jeličić nakon nepuna dva mjeseca (na dužnosti će ostati još dvije sedmice). Na tom mjestu naslijedio je Rusmira Mesihovića koji se još na početku pandemije povukao iz zdravstvenih razloga. Tako Sarajevu nedostaje ključni ministar u ključno vrijeme i vjerovatno je jedan od rijetkih gradova ili administrativnih centara u Evropi koji u jeku pandemije nema riješeno to pitanje.

A kada nema zdravstvenog kormilara, onda to proizvodi i dodatne neusklađenosti. Početak pandemije bio je izazovan za sve širom svijeta, ali su se političke i zdravstvene vlasti brzo prilagođavale i probleme rješavale u hodu. Zbog toga apsurdno zvuči podatak da i u sedmom mjesecu borbe protiv korone Sarajevo i dalje nije načisto s kapacitetima, odnosno izolatorijem.

Jedini izolatorij koji prima oboljele od korone u Sarajevu je klinika Podhrastovi u sklopu KCUS-a. Drugi izolatorij na kantonalnom nivou koji treba biti otvoren u sklopu Opće bolnice tek se oprema i prava će sreća biti ukoliko bude u funkciji do Nove godine.

Zbog toga sada ponovo slušamo priču koju smo slušali u martu, aprilu i maju, ali i augustu kako je problem limitiranost kapaciteta KCUS-a te kako je sramota da u gradu ne postoji drugi izolatorij.

epa08288914 A nurse shows a test kit for coronavirus samples at the isolation ward of the University Hospital in Essen, Germany, 12 March 2020. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus cases in Germany has exceeded the 1,500 mark. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kako dalje

A rješenja ima, barem tako kažu stručnjaci i možda to ne bi ni bio problem da je bilo manje politizacije. Jer u konačnici, šta građani imaju od međusobnih kritika i optužbi nadležnih. Ništa osim neizvjesnosti.

Priča o tzv. putu pacijenta je trenutno u zatišju zbog određenog pomaka u tom segmentu. Ipak, veliki je broj pitanja koja još uvijek vise u zagađenom sarajevskom zraku. Kako mogu politički skupovi, a ne mogu djeca u školu? Trebaju li izbori biti odgođeni?Jesu li opravdane maske na otvorenom? Trebaju li kontakti zaraženih ići u izolaciju i još mnogo toga.

Dok neki broje drugi ili čak i treći val korone i neke nove izazove u suzbijanju pandemije, za sarajevsku zdravstvenu vlast i dalje ostaju bazična pitanja s početka priče. Zašto samo jedan izolatorij, ko i koliko testira, koji su kapaciteti, kada će konačno biti riješeno pitanje ministra zdravstva i tako dalje prenosi Klix.

epa08351953 A nurse observes the vital signs of ventilated COVID-19 patients in the intensive care unit of Santa Maria Hospital, in Lisbon, Portugal, 06 April 2020 (Issued 09 April 2020). Portugal is under state of emergency until 17 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/MARIO CRUZ

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79