Kako je prevaren 20-godišnji Kenan u Sarajevu: “Čim ti plata kasni, ništa ti ne ide dobro u životu”

Redakcija portala Crna-Hronika javilo se 20-godišnji Kenan Tolja iz Novog Travnika koji je sa javnosti htio ispričati svoju ispovijest kako je raditi prevaren od strane sarajevskog poslodavca i kako mu je prvo kasnila plata a onda je nije ni dobio.

Ovo je njegova priča.

Ja sam Kenan Tolja iz Novog Travnika. Imam 20 godina. Razlog mog javljanja Crnoj Hronici je što sam uvidio da nisam jedini koji sam prevaren od strane dotičnog Adisa. Radio sam u firmi EURO LAJD Stupska 19 Ilidža na poslovima molerisanja. Radio sam od polovine 7. mjeseca 2023. god i sa gazdom sam dogovorio da mi satnica bude 10 KM te da će mi snositi troškove goriva odlaska na lokaciju gdje treba raditi.

Topli obrok nisam imao.

Prva plata je trebala biti 15.8. ali ju je isplatio 16.8. (ono što ide na banku), a ostatak tek sedmicu kasnije, iako je rekao da to ide za dan dva. I već mi je to bilo sumnjivo.

Čim ti plata kasni, ništa ti ne ide dobro u životu.

Hamedova ispovijest: “Supruga radila na dnevnicu od 100 KM, pa nije dobila ništa. Sve sam ih tužio!”

Druga plata trebala je biti 15.09. ali je uplatio 18.9. (također, samo ono što ide na banku)  s tim da mi još nije dao novac koji ide “na ruke”, tačnije, dio plate koji nije oporezivao.

Također, plata za 9.mjesec tj do 18.9. mi nije isplaćena, ni dio koji ide na račun, ni ono “na ruke”. Na sve ovo, uslovi rada su bili jako loši. Zgrada u kojoj smo radili, bila je jako loše pripremljena.

Žbuka je jako loše, za koju imam i slike kao dokaz, bila urađena, a Adis je zahtijevao da se posao odradi na najvišem nivou kvalitete, a na takvu podlogu, to apsolutno nije bilo moguće, i ako sam davao sve od sebe, da moj posao bude što kvalitetnije odrađen.

Također, iako sam u više navrata zatražio materijal koji mi je potreban za zaštitu podnih površina, nisam ga dobio u narednih 5 dana. Sve ove greške, koje su uzrok njegove neorganizovanosti, on je pripisivao meni i navodio ih kao razlog zašto mi ne isplaćuje novac koji sam svojim radom zaslužio.

Iza svega što sam uradio i u toj firmi i u bilo kojoj drugoj, mogu slobodno stajati i garantovat za kvalitetu posla kojeg odradim. Kada više nisam mogao financijski podnijeti rad u toj firmi, obzirom da mi je dotični ostao 2 000KM dužan, bio sam primoran, u nadi da ću nekada dobiti svoj pošteno zarađen novac napustiti firmu i tražiti novi posao.

Podnio sam krivičnu prijavu kao i tužbu protiv gazde Adisa. Srećom imao sam ugovor o radu i dokaze sve pa se nadam brzoj pravdi jer nisam jedini prevaren, mnogo naroda se javilo koji je prevaren od strane Adisa i Minele” – izjavio je 20-godišnji Kenan Tolja iz Novog Travnika

“Ispovijest radnice Snježane iz Sarajeva: Gazdarica me je prevarila, čistila sam satima a morala sam i šutu iznosit”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79