Kako je Tegeltija želio tajno otići u New York bez saglasnosti Predsjedništva BiH

Kada Denis Zvizdić, naprimjer, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH ode u Berlin, Milorad Dodik kaže da je to destabilizacija BiH. Kada Zoran Tegeltija kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH želi tajno otići u New York, bez saglasnosti institucija BIH, Milorad Dodik to ne problematizuje.

To je praksa politike koju preferira lider SNSD-a kada su u pitanju njegovi stranački kadrovi, no kada drugi legitimno predstavljaju BiH u Vijeću sigurnosti UN-a ili drugim međunarodnim institucijama, lider SNSD-a smatra da podrivaju i ruše Bosnu i Hercegovinu.

Kako Klix.ba saznaje, kabinet Zorana Tegeltija je planirao put u New York gdje je predsjedavajući Vijeća ministara BiH želio da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, jer je po hijerarhiji iznad ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja. O tome nije obavijestio Predsjedništvo BiH.

No planovi su se poremetili kada je put u New York najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je po hijerarhiji iznad Zorana Tegeltije kada je u pitanju obraćanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Kao što smo vas aktom veze obavijestili, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija službeno će boraviti u New Yorku (SAD), te će učestvovati i na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja će se održati u srijedu 11.5.2022. godine u New Yorku, na temu situacije u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, molimo da o ovome obavijestite Stalnu misiju BiH u New Yorku, kako bi potvrdila učešće na navedenoj sjednici, najavili obraćanje za Savjet bezbjednosti UN, zatim organizovali sastanke predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa Abdullom Shahidom predsjednikom Generalne skupštine UN i Antonijom Gutteresom, generalnim sekretarom UN kao i sastanke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, Francuske republike, Narodne republike Kine i Rusije pri UN-u te preuzela sve neophodne aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem realizacije najavljene posjete”, navodi se u pismu šefa kabineta Miodrag Đurđević od 9. maja 2022. godine.

Dodikov plan je bio jasan. S obzirom da on ne može ući u Sjedinjene Američke Države, poslao je Tegeltiju da pred Vijećem sigurnosti UN-a “rasturi” visokog predstavnika Christiana Schmidta i predstavi situaciju u BiH onako kako odgovara vlastima u RS-u na čelu s Miloradom Dodikom. No, do toga nije došlo jer je za govornicom mjesto čekalo Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je imao plan sličan kakav je sproveo 2007. godine kada je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić (SNSD) otišao tajno u New York i učestvovao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, bez znanja Predsjedništva BiH.

Tada je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao da odlazak Špirića u New York i njegov govor u Vijeću sigurnosti predstavljaju obmanu kolektivnog šefa države. Komšićeva savjetnica za medije Irena Kljaić je rekla da je Špirić otputovao u New York ignorišući zahtjev Predsjedništva BiH da tamo nastupa sa usaglašenim stavom.

Špirić je u New Yorku uradio ono što je ove godine trebao i Zoran Tegeltija. Govorio je protiv visokog predstavnika.

Sada, Dodik napada Džaferovića i traži njegovu ostavku jer je otišao u New York i govorio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Vjerovatno se pitate, šta bi govorio da se na sjednici obratio njegov Zoran Tegeltija?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79