Kako je zločinac Mladić izbačen iz sudnice tokom izricanja prvostepene presude

Ratni zločinac Ratko Mladić udaljen je iz sudnice Haškog tribunala nakon što se usprotivio odluci sudskog vijeća tokom izricanja prvostepene presude 2017. godine.

Mladić je imao “krizu hipertenzije” tokom čitanja presude. Zbog problema s krvnim pritiskom pregledao ga je tim ljekara. Navodno mu je pozlilo jer je njegov pritisak, prema riječima odbrane, bio 180/80.

Mladić je tražio prekid kako bi otišao u toalet, a na toj stanci mu je izmjeren pritisak. Odbrana ratnog zločinca tražila je od sudskog vijeća da prekine izricanje presude ili da presudu pročita bez izricanja rezimea.

Sudsko vijeće navelo je da je pritisak kod Mladića bio niži od onog koji je navela odbrana, zbog čega su odbijena oba zahtjeva.

Mladić se usprotivio odluci sudija te je počeo vikati i psovati, zbog čega je odlučeno da će biti udaljen. Mladić je ljutito vikao: “Laž, laž!”.

Podsjetimo, 22. novembra 2017. godine izrečena je prvostepana presuda na koju se čekalo više od 20 godina u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Tužilaštvo tribunala je na teret Ratku Mladiću stavlilo 11 tačaka optužnice.

Presudu je izreklo sudsko vijeće Haškog tribunala u sastavu Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi).

“Pretresno vijeće osuđuje vas, Ratko Mladiću, na doživotnu kaznu zatvora”, rekao je sudac Orie.

Ratni zločinac Ratko Mladić proglašen je krivim kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Sudsko vijeće odlučilo je da Mladić nije kriv po tački jedan, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru. Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata. U konačnici proglašen je krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice.

Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79