Kako protiče trudnoća i porod u vrijeme pandemije?

Svjetska zdravstvena organizacija dala je preporuku da se zaražene majke ne odvajaju od novorođenih beba. Postavlja se pitanje – koliko je stresan proces trudnoće i rađanja u vrijeme pandemije?

Porodi u Bosni i Hercegovini u jeku pandemije obavljaju se na sličan način kao i prije, samo uz sve mjere predostrožnosti. Doktorica Nidžara Kušmić je cijelu trudnoću provela radeći. Naglašava da je pandemija promijenila sav koncept i svečanost momenta rađanja: “Borimo se kroz ovaj period koji nije nimalo lagan, sad bi trebalo najviše da uživamo, da se družimo prije svega, da nam dolaze gosti, da šetamo. Ali malo je sve to prolongirano i ostavljeno za neke ljepše dane”

Svjetska zdravstvena organizacija dala je preporuku da žene, bez obzira na prisustvo pandemije, održavaju kontakt sa svojim djetetom i ni u kojem slučaju ne prekidaju dojenje. Takve savjete daju i stučnjaci iz naše zemlje te naglašavaju da vakcinacija ne predstavlja smetnju u nastavku dojenja.

“Žene trebaju dojiti – ako su pod sumnjom ili ako su COVID pozitivne, one i dalje trebaju dojiti. Dojilje iz rizičnih skupina, pogotovo zdravstveni radnik – a doji bebu, apsolutno je preporuka sada da se vakciniše i da ne prekida dojenje”, izričit je dr. Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a.

Porod je jedan od najvažnijih događaja u životu žene. Danas zbog pandemije porodilje su izložene dodatnom stresu i brigama.

“Utiče naravno to sve na nas porodilje koje smo svakako malo sad ranjive – taj pritisak da li ću se zaraziti ili, još gore, prenijeti to na bebu. I sve imamo taj isti strah, isti pritisak, istu bojazan”, priča Nidžara.

Porodiljama je preporuka stalno nošenje maske u prisustvu djeteta, a sve brige i nedoumice mogu otkloniti tako što će odgovore dobiti kontaktirajući sa Zavodom za zaštitu žena i materinstva putem telefona ili web stranice na kojoj će uskoro objaviti i videosavjete za trudnice i porodilje. Smanjen je broj usluga, posjete su zabranjene, ali dodatno olakšanje porodiljama pružaju povećane posjete patronažnih sestara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79