Kako se boriti sa vrućinama: Preporuke iz hitne pomoći nakon upaljenog crvenog meteoalarma

Kako se boriti sa vrućinama: Preporuke iz hitne pomoći nakon upaljenog crvenog meteoalarma


Zbog ekstremnih vrućina koje su zahvatile našu regiju, nadležni organi su izdali crveni meteoalarm, upozoravajući građane na povećan rizik od zdravstvenih problema.

Razgovarali smo s ljekarima iz hitne pomoći, koji su nam dali nekoliko ključnih savjeta kako se zaštititi i ublažiti negativne efekte visokih temperatura.

1. Ostanite u zatvorenom prostoru tokom najtoplijeg dijela dana:
Prema riječima stručnjaka, najkritičnije vrijeme je između 11 i 17 sati. “Ako ne morate izlaziti, najbolje je ostati u zatvorenom prostoru, posebno za starije osobe i one sa hroničnim bolestima”, savjetuju iz Hitne pomoći Sarajevo.

2. Unosite dovoljno tekućine:
Tijekom vrućina tijelo gubi više tekućine nego obično, stoga je važno redovito piti vodu. “Preporučujemo najmanje 2 litra vode dnevno, a u slučaju pojačanog znojenja, ta količina bi trebala biti i veća”, ističu iz Hitne pomoći. Izbjegavajte alkohol i napitke s visokim udjelom kofeina jer mogu dodatno dehidrirati organizam.

3. Nosite laganu i prozračnu odjeću:
Odjeća od prirodnih materijala poput pamuka ili lana omogućava koži da diše i smanjuje rizik od pregrijavanja. “Birajte svijetle boje koje reflektiraju sunčevu svjetlost, a ne tamne koje je upijaju.”

4. Rashladite prostor u kojem boravite:
Ako nemate klima-uređaj, koristite ventilatore ili improvizirajte tako da zamrznete flaše s vodom i stavite ih ispred ventilatora. “Također, možete navlažiti zavjese ili ručnike i postaviti ih na prozore kako biste spriječili ulazak topline”, savjetuju.

5. Pazite na prehranu:
Tijekom vrućih dana preporučuje se lagana i osvježavajuća prehrana s puno voća i povrća. “Izbjegavajte teške i masne obroke koji dodatno opterećuju organizam”, navodi doktorica.

6. Pripazite na djecu i starije osobe:
Djeca i starije osobe su najosjetljivije grupe kada je riječ o visokim temperaturama. “Njih treba posebno zaštititi i redovito ih hidrirati, a važno je i provjeravati njihovo stanje ako su sami kod kuće”, naglašava doktorica.

Uz ove mjere, ljekari hitne pomoći savjetuju građanima da budu posebno oprezni i da se odmah obrate zdravstvenim ustanovama ako osjete simptome poput vrtoglavice, mučnine, glavobolje ili ubrzanog pulsa.

“Ekstremne vrućine mogu biti izuzetno opasne, zato je važno da svi preduzmemo odgovarajuće mjere i zaštitimo svoje zdravlje”, zaključuje dežurna doktorica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija