Foto: Instagram / Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT
Jesmo li uništili i Neretvu? Smrt riba i rakova najavljuje kraj božanske rijeke kakvu poznajemo

Jesmo li uništili i Neretvu? Smrt riba i rakova najavljuje kraj božanske rijeke kakvu poznajemo


Neretva, jedna od najljepših rijeka Balkana, možda je na pragu ekološke katastrofe. Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT objavila je alarmantne fotografije mrtvih riba i rakova, što je znak da bi Neretva mogla biti u ozbiljnoj opasnosti. Prema navodima Fondacije, ovi prizori ukazuju na početak kraja Božanske rijeke kakvu poznajemo.

Tokom jučerašnjeg dana, predstavnici Fondacije posjetili su Ulog kod Kalinovika, gdje se završavaju radovi na kontroverznoj hidroelektrani ‘Ulog’, koju gradi EFT Group, pod vodstvom Vuka Hamovića. Iako su investitori više puta tvrdili da će projekt biti u skladu sa svim relevantnim direktivama Evropske unije o zaštiti okoliša, prizori koji su dočekali posjetioce govore drugačije.

Naime, sušni period i niske razine vode u rijekama dodatno su pogoršani probnim punjenjem akumulacije hidroelektrane koje traje već 20-ak dana, ostavljajući Neretvu nizvodno gotovo neprepoznatljivom. Umjesto smaragdno zelene, akumulacija je poprimila gotovo crnu boju, dok su na području ispod brane visoke 53 metra otkriveni deseci mrtvih riba i rakova. Voda iz Neretve preusmjerava se kroz kanal dug oko 2,7 kilometara u mašinsko postrojenje, što je, prema Fondaciji, uzrokovalo ove strašne posljedice.

Fondacija upozorava da je hidroelektrana “Ulog” ekološka bomba koja prijeti ne samo prirodi, već i ljudima. Ovaj projekt nikada nije trebao biti realiziran, a posljedice bi mogle biti katastrofalne. Fondacija apeluje na medije i državne institucije, uključujući Pravobranilaštvo BiH, da hitno poduzmu korake u zaštiti smaragdne kraljice Neretve prije nego što bude prekasno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija