Kako steći njemačko državljanstvo za tri godine: Novi zakon donosi značajne promjene

Njemački Bundestag izglasao je opsežnu izmjenu zakona o sticanju njemačkog državljanstva, a konačni zakon stupit će na snagu 27. juna 2024. godine.

Reforma njemačkog zakona o državljanstvu donosi dvije ključne promjene koje će olakšati proces naturalizacije za mnoge strane državljane.

Kraći period naturalizacije

Prema novom zakonu, period boravka potreban za naturalizaciju skraćen je sa osam na pet godina. Dodatno, imigranti s posebnim integracijskim postignućima moći će dobiti njemačko državljanstvo nakon samo tri godine. Ova postignuća uključuju profesionalni i akademski uspjeh te građanski angažman.

Dvojno državljanstvo

Njemačka će sada generalno prihvatiti višestruko državljanstvo (dvojno državljanstvo). Podnosilac zahtjeva više se neće morati odreći državljanstva zemlje porijekla. Ovaj korak olakšava naturalizaciju i omogućava građanima da zadrže svoj identitet i veze s domovinom.

Djeca rođena u Njemačkoj

Djeca rođena u Njemačkoj od roditelja stranaca dobit će njemačko državljanstvo ako je barem jedan roditelj legalno boravio u Njemačkoj više od pet godina. Ova uredba ne primjenjuje se retroaktivno na djecu rođenu prije stupanja na snagu novog zakona.

Posebni propisi za starije generacije

Novi zakon donosi olakšice za starije strance iz generacije gostujućih radnika koji žive u Njemačkoj od 1974. godine, kao i za bivše ugovorne radnike DDR-a. Ovi podnosioci zahtjeva neće morati polagati pismeni ispit njemačkog jezika, a strogi zahtjevi za osiguranje sredstava za život bit će smanjeni.

Sredstva za život

Iako novi zakon donosi olakšice za mnoge, predviđa i strože propise u vezi s osiguravanjem sredstava za život. Naturalizacija će biti moguća samo u nekoliko izuzetaka za one koji se ne mogu uzdržavati iz vlastitih sredstava, što će otežati proces za osobe s niskim primanjima, zaposlenike na malim poslovima, starije i bolesne osobe.

Pretrpane kancelarije i duga čekanja

Očekuje se da će novi zakon povećati broj zahtjeva za naturalizaciju, što može dovesti do još dužih čekanja. Iako obrada zahtjeva statistički traje oko šest sati, čekanja od 2-3 godine nisu neuobičajena. Ako opštinske vlasti ne rasporede više osoblja, vrijeme čekanja će se vjerovatno povećati, pa se pogođeni kojima je hitno potrebno njemačko državljanstvo mogu obratiti sudu.

Novi zakon o državljanstvu otvara vrata brojnim strancima koji već dugi niz godina žive u Njemačkoj, pružajući im priliku da postanu punopravni građani ove zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79