Kakva je procedura u BiH: I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze

“Ako vakcinisana osoba zna da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ili razvije neke od simptoma Covida-19 odmah treba da se testira”. Vakcinisani građani, ako se nakon vakcinacije ipak zaraze virusom korona, moraju se javiti svom porodičnom ljekaru, te ići u obaveznu izolaciju, jer i pored primjenog cjepiva mogu biti zarazni, pišu Nezavisne novine.

Naime, poznato je da imunizacija protiv virusa korona, prema riječima stručnjaka, osobu štiti od razvijanja teže kliničke slike bolesti prouzrokovane ovim virusom, ali ne i od toga da se zarazi, zbog čega su i vakcinisani građani koji se zaraze kovidom-19 obavezni da vrijeme provedu u izolaciji.

Prema riječima Ednana Drljevića, infektologa iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, procedura koju vakcinisana osoba nakon što se zarazi mora proći ne razlikuje se od one koju prolaze građani koji su se zarazili prije primanja vakcine.

“Osoba koja se nakon vakcinacije zarazi ima djelimičan imunitet, to znači da nije razvila dovoljan imunitet, ali ga vakcina ipak štiti od teže kliničke slike. Bez obzira na to pacijent je zarazan i pozitivan na virus korona”, rekao je Drljević.

Dodao je da takve osobe moraju ići u izolaciju, jer bi mogle zaraziti druge koji nisu vakcinisani i mogu razviti težu kliničku sliku.

“Mi smo dosad imali oko 15 osoba koje su nakon vakcinacije zahtijevale bolničko liječenje. Liječili smo ih isto kao što liječimo i sve druge oboljele od kovida-19”, kazao je Drljević.

Naveo je da takve osobe ne bi trebalo da idu na posao niti da se kreću među ljudima.

“Ako vakcinisana osoba zna da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ili razvije neke od simptoma Covida-19 odmah treba da se testira”, zaključio je Drljević.

Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka, za Nezavisne novine je rekla da kada je riječ o proceduri koju vakcinisane osobe nakon zaraze moraju da prođu, slijede preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

“Kada osobe koje su primile obje doze vakcine dobiju simptome bolesti, testiraju se i budu pozitivne, takođe idu u izolaciju u trajanju od minimalno deset dana”, rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da su od Instituta za javno zdravstvo RS tražili nove preporuke kada je riječ o vakcinisanima, ali da ih još nisu dobili.

“Dok god ne dobijemo nove preporuke od Instituta mi postupamo u skladu s važećim preporukama”, kazala je Miljkovićeva.

Istakla je da su u periodu aprila i maja imali nekoliko sporadičnih slučajeva da su se osobe koje su vakcinisane zarazile.

“U junu je i sam broj oboljelih na području Banjaluke mali, imali smo ukupno oko 50 novooboljelih tokom cijelog mjeseca. U posljednjih pet dana nismo imali nijednog pozitivnog pacijenta”, navela je Miljkovićeva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79