Kakva je to pravda, ako ovu presudu sa slobode slušaju Orić, Gotovina, Ganić i Dudaković

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, povodom presude doživotnog zatvora za Ratka Mladića, izjavio je da ova presuda i haški Mehanizam nemaju mnogo veze sa pravom i pravdom.

Dodik je poručio da Hag nije ostvario osnovne cilljeve svog nastanka, a to je povećanje povjerenje među narodima.

Kakva je to pravda, ako ovu presudu u svojim domovima danas slušaju sa slobode Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se na ovaj način pokušavaju postići mnoge stvari, a prva od njih je očuvanje karijere onih koji su satanizovali srpski narod, zastupajući navode da su Srbi silovali 60.000 muslimanki.

– Mi Srbi moramo da naučimo da ne možemo da mijenjamo te stereotipe, dok su živi oni koji su ih kreirali ili ne budu mimo političke moći da o tome odlučuju. Ovdje se pokušava napraviti mit o Srebrenici, koji se nije desio. Ova fascinacija nepravdom međunarodnog faktora neće moći da zaživi u našem narodu. Na ovaj način je Mladić poslat direktno u legendu. Srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja, bila mnogo veća stradanja našeg naroda. Srbi su najveći stradalnici u bivšoj Jugoslaviji – kaže Dodik.

Dodik je rekao da je jedino dobro u svemu tome što presudom Mladiću prestaje da postoji Haški tribunal jer, koliko zna, tamo više nema nijednog živog procesa. On je naglasio da procesi idu na niže nivoe, ali da Bošnjaci osporavaju usvajanje strategije za procesuiranje raznih zločina u BiH.

– Želim da izrazim saučešće svim žrtvama u prošlom ratu. Žao mi je što se tako jedan dramatičan i tragičan događaj u regionu desio. Na ovaj način, kroz presude Haškog tribunala, pokušava se napisati nova istorija u kojoj su samo Srbi negativci. Zato imamo sve češće osporavanje Republike Srpske u želji da Srpsku povežu sa bilo kakvim presudama. Ja to odbacujem. Srpska je formirana voljom naroda, zato što je srpski narod bio ugrožen i zato što je imao sjećanja na stradanja u prošlosti – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

– Zato je još važnije – dodao je Dodik – da nastavimo našu političku borbu za jačanje autonomije Srpske, da odbacimo nepravdu međunarodnog faktora. I da se nastavimo boriti na način koji nam stoji na raspolaganju, da naša sloboda bude trajna i neupitna, jednako kao i Republika Srpska – poručio je Dodik.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79