Kakve će sve BiH imati koristi od autoputa na Koridoru 5c

Kakve će sve BiH imati koristi od autoputa na Koridoru 5c


Sredstvima EBRD-a finansirala se izgradnja devet dionica koridora 5c kroz BiH, dvije su u izgradnji, a u toku je tenderska procedura za dvije dionice

”Autoput u Bosni i Hercegovini za svaku firmu, pa i naše koje imaju više od 300 voznih jedinica, znači mnogo. Biće brža dostava robe, izbjeći ćemo gužve na putevima, biće manja potrošnja goriva… Zemlja koja hoće da se razvija, koja hoće da bude konkurentna, ne može bez autoputa”, kaže nam Besim Begić, vlasnik kompanija Prevoz putnika Zavidovići, Almy Transport Zenica i Komgrad-ZE Zenica te Gradis Sarajevo.

BRŽE DO JADRANA

Upravo riječi ovog privrednika koji zapošljava 480 ljudi najbolje govore koliko je autoput kroz BiH bitan i koliko će donijeti koristi bh. privredi, posebno granama vezanim za prevoz robe i ljudi. U sklopu jedne od najvećih prevozničkih kompanija ZDK-a, Prevoza putnika Zavidovići, koja ima 115 autobusa, dvije su turističke agencije Almy Travel 1 i 2 sa sjedištem u Sarajevu i Zenici. U ostale tri kompanije je 56 kamiona kojim se prevozi roba.

– Zenička zaobilaznica (dionica Zenica sjever – Zenica jug, u dužini od 10,5 kilometara; op. a) koja je puštena u promet prije godinu dosta znači za nas. Brži nam je protok, ne ulazimo u grad, spuštamo se u firmu s autoputa, bilo s jedne ili s druge strane. Veliki je to doprinos za nas privrednike. Još da se ubrza gradnja i da uposle više domaćih firmi, onda će biti pun pogodak za sve, smatra Begić.

Koridor 5c je dio autoputa Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče, čijom izgradnjom je otvorena mogućnost uključivanja u glavne evropske saobraćajne tokove, odnosno u globalni evropski ekonomski sistem.

Aktivno je osam gradilišta u Federaciji BiH za novih 38 kilometara na koridoru. Završetkom izgradnje poddionica prema sjeveru, 2024. godine, u promet će biti puštena 23 kilometra autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen. Ovoga ljeta u promet će se pustiti dionica Tarčin – Ivan duga 6,9 kilometara, a za dvije godine korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija