Kakve su sankcije za ministre koji prije imenovanja dostave netačan imovinski karton?

Novoimenovani ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije nije naveo da posjeduje nekretnine u Srbiji zajedno sa suprugom Majom. 

– U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama – kazao je Nešić na upit Centra za istraživačko novinarstvo.

Zbog iste teme kontaktirali smo Nešića, ali on nije bio raspložen za razgovor.

– Bez komentara – glasio je kratak odgovor državnog ministra.

I ranije je bilo slučajeva da imenovani na državne funkcije izostave koji “detalj” u svom imovinskm kartonu. No ne trebaju da brinu. Osim što će se njihovo ime provlačiti nekoliko dana kroz medije, a to im nije teško izdržati, nemaju razloga za stres.

– Ne postoje nikakve sankcije zakonom propisane za one koji ne prijave u potpunosti svoju imovinu prije imenovanja. To je jednostavno tako. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava samo ono što je dostavljeno – kaže za Faktor Dževad Mahmutović, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli i donedavni zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Istina, postoji mogućnost da se pokrene određeni postupak unutar Vijeća ministara, ali s obzirom na njegov sastav, to nije realna opcija.

– Odgovornost je na predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto. Ona ima zakonsku mogućnost da propituje Nešićevo imenovanje zbog sporne imovinske kartice, ali to se naravno neće desiti.

Postupak može biti pokrenut i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, znamo ko tamo ima većinu tako da i ta mogućnost otpada – istakao je Mahmutović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79