Kampanja Žene u policiji: Policijski posao nije samo za muškarce

U projektu „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“, finansiranom od Evropske unije, u februaru je počela kampanja pod nazivom „Žene u policiji“.

Trajat će do augusta ove godine, a cilj je razbijanje stereotipa da je policija​ isključivo muško​ zanimanje​ te pokazivanje da su žene itekako sposobne da ostvare uspješnu policijsku karijeru uprkos svim izazovima i problemima s kojima se mogu susretati, saopćilo je Udruženje Mreža policijskih službenica pozivajući se i na intervju s Vericom Golijanin, višom inspektoricom u Federalnoj upravi policije.

Iako su žene po popisu iz 2013. godine većinski dio stanovništva, još je prisutna diskriminacija i ograničena mogućnost njihovog sudjelovanja u javnoj sferi. Policijsko zanimanje nije izuzetak, a to su potvrdili i nalazi istraživanja obavljenog u okviru navedenog projekta.

Od ukupno 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih devet posto su žene iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH nalaže da je ravnopravnost zastupljena tek kad je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto.

Osim očigledne podzastupljenosti, radno okruženje zna biti podložno predrasudama, a policijske službenice podvrgnute omalovažavanju. Istraživanje je pokazalo da policijske službenice većinom imaju najniže policijske činove, uz evidentnu nezastupljenost žena na mjestima odlučivanja.

S druge strane, brojna istraživanja, obavljena širom svijeta, dokazala su da žene svojim kvalitetama i vještinama neupitno doprinose učinkovitosti obavljanja policijskog posla.

– Stoga ovom kampanjom nastojimo ohrabriti djevojke i žene u BiH​ da se što više uključe u policijski sektor jer policijske agencije moraju biti ogledalo društva. One moraju u svojim redovima imati sve kategorije stanovništva, kako bi svoj posao obavljale što učinkovitije. Otuda i slogan naše kampanje ‘Za policiju koja predstavlja cijelo društvo!“ – kaže se u saopćenju.

Cjelokupni projekat finansira Evropska unija posredstvom Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava, a implementiraju ga Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ iz Sarajeva te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79