Kantonalnoj inspekciji dnevno se u prosjeku žali 70 građana, šta je prioritet

Anonimne i prijave podnesene pod punim imenom i prezimenom tretiraju se jednako.

Prijave građana spadaju među prioritete djelovanja inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, za pitanja koja su u nadležnosti djelovanja KUIP-a, kazala nam je portparolka ove uprave Vildana Brdarić.

Svi oni koji se nađu u situaciji da u prodavnici, ugostiteljskom objektu i slično ne dobiju fiskalni račun, ukoliko uoče proizvod sa isteklim rokom trajanja, ili proizvod na kojem nema deklaracije na nekom od službenih jezika BiH, ili se suoče sa nekim sličnim problemom mogu se obratiti KUIP-u, mailom kuip@kuip.ks.gov.ba, telefonom za prijave 033/770-156, putem faxa na brojeve 033/770-151 ili 033/569-890, kao i putem punjive forme obrazca na službenioj stranici KUIP-a.

– Upućivanje prijave putem telefona, ili putem obrasca, odnosno e-mailom, u KUIP-u se tretira jednako i inspektori će na mjesto događaja doći u najkraćem mogućem roku. Građani trebaju znati da prijavu mogu poslati pod svojim imenom i prezimenom, ili anonimno, ali će inspektori svakako izvršiti provjeru na osnovu prijave. Međutim, ukoliko se radi o anonimnoj prijavi, njen podnosilac neće dobiti odgovor. Ako prijava bude podnesena sa imenom i prezimenom, podnosilac će dobiti odgovor o zatečenom činjeničnom stanju, kao i eventualnim mjerama koje su poduzete. Pri tome je potrebno znati da inspektori imaju zakonsku obavezu čuvanja tajnosti identiteta osobe koja podnosi prijavu – kazala nam je Brdarić.

Dodala je kako KUIP dnevno zaprimi oko 70 prijava građana i svaka od njih se provjerava.

– Sve prijave se evidentiraju i izdaje se nalog za obavljanje provjera. Provjere se obavljaju prema redoslijedu prioriteta, a najveći stepen prioriteta imaju prijave koje se odnose na ugroženost zdravlja ljudi, kao što su trovanja hranom, nesreće na radu, epidemije zaraznih bolesti i slično. Vrijeme potrebno da se obavi provjera zavisi i od raspoloživosti inspektora u određenom trenutku, s obzirom da popunjenost KUIP-a 62 posto – dodala je Brdarić.

Napomenula je i kako je tokom vikenda i praznika uobičajena praksa da se organiziju redovna i pasivna dežurstva, koja podrazumijevaju dostupnost i spremnost inspektora za interevencije u slučaju potrebe prenosi Faktor.

Muškarac ubo oca nožem u grudi pa izrešetao policajca

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments