Kaotično u Hercegovini: Ne znaju imaju li nastavu ili ne

Kaotično u Hercegovini: Ne znaju imaju li nastavu ili ne


Krizni štab Federacije BiH donio je odluku o održavanju nastave u svim obrazovnim ustanovama, ali čini se da od toga neće biti ništa.

“Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da sukladno procjeni epidemiološke situacije na području županije, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva. Rok: Odmah!”, jedna je od odluka koju je donio Krizni štab Federacije BiH.

Ali, to je BiH. Nadležnost o obustavi nastave je na kantonalnim ministarstvima obrazovanja, a ostalo na kantonalnih kriznim štavoima. Kantona ima deset, pa tako u Hercegovini danas ima nastave, a trebalo bi je biti i sutra.

Jučer su nam javili da neće biti nastave u četvrtak, ali nakon toga ponovno smo dobili obavijest kako će nastave biti – kazao nam je jedan mostarski učitelj, koji je jutros otvorio vrata svoga razreda, a u Hercegovačko-neretvanskoj za sada, odvija nesmetano.

– Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HNK danas će imati sastanak na kojem će procijeniti epidemiološku situaciju na području HNK i sukladno epidemiološkoj situaciji donijeti odgovarajuću naredbu o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni, obavijest je iz Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HNK.

Nama je naloženo da mi po procjeni stanja u našem kantonu donesemo odluku o eventualnom otkazivanju nastave u školama. S obzirom na činjenicu da u kantonu nema nitko pozitivan na koronavirus i s obzirom da je samo 10 ljudi u kućnoj samoizolaciji potrebe za takvim mjerama za sada nema – kazali su iz Kriznog štaba Zapadnohercegovačke županije, dok krizni štab HNK najavljuje kako će nastave danas i sutra biti, te da će se u petak održati sastanak na kojem će se odlučivati o izvođenju nastave od sljedećeg tjedna.

Građani koji dolaze iz Kine, Italije, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke i Španjolske obvezni su javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku radi izdavanja rješenja o obvezi izolacije u trajanju od 14 dana.

SKB Mostar od danas provodi odluku o tome da se u bolnici rade samo hitne operacije, te da se sve ostale aktivnosti smanje na što je manju moguću razinu.

Ostaje nam za vidjeti što će nam ovakav način rada donijeti. Mogućnost zaraze moramo smanjiti što je više moguće i ovo što radimo u SKB Mostar je samo poštivanje struke i pravila po kojima se trenutno moramo ponašati – rekao je za Pogled.ba dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, dodajući kako korona virus još nije stigao u Hercegovinu, gdje će se, unatoč tome što nema prekida nastave, sportski događaju održavati pred praznim tribinama, a otkazano je i dosta većih skupova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija