Kapacitet Opće bolnice u Sarajevu za oboljele od koronavirusa već popunjen

Novoformirani infektivni odjel u Općoj bolnici za zbrinjavanje lakše i srednje teških pacijenata zaraženih koronavirusom već je popunjen, potvrđeno je za Klix.

Ovaj infektivni odjel je u potpunosti završen prekjučer kada su i primili prvog pacijenta. U jutrošnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS naveli su da je broj hospitaliziranih u Općoj bolnici 16, no iz ove bolnice sada kažu da je kapacitet od 30 bolesničkih kreveta skoro pun.

“U ovom trenutku imamo 25 pacijenata i nekoliko njih u najavi tako da očekujemo da ujutru budemo puni”, rekao je to infektolog Ednan Drljević.

Iz kabineta direktore bolnice “Abdulah Nakaš” Ismeta Gavrankapetanovića su kazali da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne poštuje raniji dogovor u vezi sa zbrinjavanjem zaraženih koronavirusom.

“Klinički centar Sarajevo nije otvorio Infektivnu kliniku za Covid pacijente niti je ispoštovao Naredbu o izdvajanju 30 posto bolničkih kapaciteta za lakše i srednje teške pacijente. Ne poštuje se ni dogovor da Infektivna klinika Kliničkog centra Sarajevo preuzima dio srednje teških i lakših Covid pacijenata, što dovodi do prebukiranosti u Općoj bolnici”, saopćili su i pozvali na sutrašnju konferenciju na kojoj će govoriti o ovom problemu.

Podsjetimo da je Krizni štav Ministarstva zdravstva FBiH donio naredbu da sve bolnice i klinički centri osiguraju 30 posto bolničkog kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79