Kardiovaskularne bolesti u BiH: Zašto ne radimo transplantacije najvažnijeg organa

Kardiovaskularne bolesti u BiH: Zašto ne radimo transplantacije najvažnijeg organa


Koronarna bolest srca, globalni vodeći uzrok smrti, ne zaobilazi Bosnu i Hercegovinu. Interventni kardiolozi u BiH suočavaju se s brojnim izazovima, posebno u vezi s pacijentima koji pate od složenih oblika koronarne bolesti, često uzrokovanih nezdravim životnim stilovima.

U BiH, akutni srčani udari, poznati i kao infarkti srca, često pogađaju pacijente. Primarna intervencijska kardiologija naglašava važnost “zlatnog sata”, perioda unutar kojeg je hitan tretman pacijenata s akutnim infarktom srca ključan.

Nažalost, u BiH još uvijek nisu standardizirane zamjene aortnih zalistaka putem transkateterne aortne valvuloplastike (TAVI) procedure. Iako postoji stručni kadar za takve složene zahvate, nedostatak sredstava iz državnog budžeta predstavlja izazov u pružanju ovih usluga pacijentima.

Elektrofiziološki tretman aritmija srca i ugradnja uređaja za sprečavanje iznenadne srčane smrti također nisu u potpunosti regulirani, a troškovi ovih usluga variraju ovisno o regiji u BiH.

Iako se koronarna bolest srca u Tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru uspješno liječi, transplantacija srca još uvijek nije dostupna u zemlji. Pacijenti se šalju u inozemstvo kako bi pronašli adekvatan organ za transplantaciju.

Uvođenje transplantacije srca zahtijevalo bi jaču koordinaciju na državnoj razini te članstvo u evropskoj organizaciji za prikupljanje podataka o pacijentima koji trebaju transplantaciju i potencijalnim donorima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija