Zasjedanje NAC-a: Posjeta generalnog sekretara NATO-a BiH

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, planira službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Posjeta je prema saznanjima, zakazana za 19. novembar.

Tokom boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Stoltenberg bi mogao održati nekoliko sastanaka, i to s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Prema navodima, u decembru bi se trebao održati sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Sarajevu. Mircea Geoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, prisustvovat će ovom važnom sastanku.

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) je ključno tijelo za donošenje političkih odluka unutar NATO saveza. NAC nadzire političke i vojne procese koji se tiču sigurnosnih pitanja koja utječu na cijeli Savez. Također, okuplja predstavnike svake zemlje članice kako bi raspravljali o političkim ili operativnim pitanjima koja zahtijevaju kolektivne odluke, pružajući forum za široke konzultacije između članica o svim pitanjima koja utječu na njihov mir i sigurnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79