Karić odgovorila Jergoviću i Žbanić: Miljenko iz Zagreba, a Jasmila iz Berlina. Daleko od našeg Sarajeva, naše države i dešavanja

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je odgovorila na kritike književnika Miljenka Jergovića i režiserke Jasmile Žbanić.

Najprije je navela Jergovićev citat iz knjige “Mama Leone”: “Najgore je kad si samome sebi kriv jer se tada najviše naljutiš na sve druge.”

Žbanić: “Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta a ni jeftinih političkih poena”

“Miljenko Jergović je vrstan pisac, uživala sam čitajući njegova djela. Jasmila Žbanić je vrhunska rediteljica, donijela nam je Zlatnog medvjeda, posljednja serija koju je priredila izvrsna je. Ipak, postoje ljudi koji kada odlučiš u njima da potražiš i ljudskost, ne nađeš je i to je istinsko razočarenje. Iako to možda ovdje i nije slučaj, historija nam je pokazala da je vrsnih umjetnika, a loših ljudi, bilo puno. Zato treba biti oprezan”, napisala je.

Dodala je kako su se u istom danu o njenom imenu i radu očitovali i Jergović i Žbanić te da je to bilo neutemeljeno, uz mnogo uvreda.

“Miljenko iz Zagreba, a Jasmila iz Berlina. Daleko od našeg Sarajeva, naše države i dešavanja. Jezikom mržnje, kilometrima udaljenog od onoga kako se od njih očekuje da komuniciraju. Oboje iz ličnih interesa ili nezadovoljstva određenim odnosom prema njima. Jergović me optužio da sam ‘nacionalistička gradonačelnica’ jer nisam dozvolila da se krše zakoni države u kojoj sam ja, za razliku od njega odlučila da ostanem da živim”, navela je dalje.

Zatim je napisala da je Žbanić izabrala nju, gradonačelnicu Sarajeva, pored niza drugih nadležnih organa, da joj spočita posljednje brutalno ubistvo, zbog kojeg svi iskreno žalimo.

“I neka su, nije suština u tome da komentarišem neistine koje su o meni iznijeli. Druga mi je namjera… Namjera mi je da sugerišem da pokušaju Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu doživjeti, ne samo kao inspiraciju za scenarije i priče, već da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu scenario i priča koju će naučiti živjeti svakodnevno. Jer riječ je puno lakše napisati nego argumentovano stati iza nje i odgovarati za nju”, zaključila je.

“Ona sa Olimpijadom nema ništa. Koncert je zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79