Efendić: Zbog ostanka na vlasti Trojka je spremna napraviti etnički Ustavni sud

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić osudio je ideje da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine popunjava po etničkim kriterijima.

“Jedna od institucija Bosne i Hercegovine za koju Ustavom BiH nije propisana nikakva etnička vrsta popunjavanja je Ustavni sud. Dakle prema ustavu biraju se 4 sudije iz Federacije BiH, 2 iz RS, i 3 sudije bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Problem zbog kojeg je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna zemlja je što etničko popunjavanje i etnički način odlučivanja blokira sve institucije i procese čime je demokratija potpuno poništena iako formalno imamo izbore”, saopćio je on.

Efendić dalje poručuje da “znamo koje snage i kojim metodama su dovele do toga da se u Dejtonu dobije etnički ustav”.

“Tada je to moglo imati opravdanje samo u jednom cilju, da se umjesto rata dobije mir. Ali neka ostane zabilježeno da danas, neke druge političke snage iz Sarajeva koje se zovu “trojka”, traže da i Ustavni sud bude uređen i popunjen na etnički način. Njihovo opravdanje nije postizanje mira nego ostanak na vlasti koju su im u ruke dali Čović i Dodik, uz uslov da prodaju državu i njene institucije, Ustavni sud i Predsjedništvo države. Neće im to proći. Ali neka ostane zabilježeno da su bili spremni i pokušali napraviti etnički Ustavni sud”, poručio je Efendić.

Podsjećamo, jučer je visoki zvaničnik Naroda i Pravde, Aljoša Čampara, osvrćući se na rasprave o zakonu o Ustavnom sudu BiH kazao da od devet sudija Ustavnog suda petorica trebaju biti Bošnjaci.

“Smatram da trebamo donijeti zakon na način da prema popisu iz 2013. godine, gdje je preko 52 posto Bošnjaka, od devet sudija Ustavnog suda BiH, najmanje petorica trebaju biti Bošnjaci, bez etničkog i entitetskog veta i da se odluke donose većinom”, poručio je Čampara.

Stavove identične Čamparinim ranije je iznosio i ministar odbrane i visoki zvaničnik SDP-a Zukan Helez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79