Karić otkrila planove o velikom gradskom parku, biciklističkim stazama, izletištima…

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je danas da će u fokusu njenog djelovanja biti ljudi i da su joj oni prioritet u odnosu na infrastrukturne projekte. Ipak, nabrojala je brojne projekte na kojima se radi i čijom bi realizacijom glavni grad trebao dobiti nove atraktivne sadržaje.

Na konferenciji organiziranoj o aktivnostima u prvih 100 godina mandata i planovima za naredni period naglasila je da gradska administracija posebnu pažnju poklanja Trebeviću.

“Smatramo da njegovo uređenje mora biti imperativ i da poslije izlaska iz žičare naše goste ne smije dočekati neuređen i ruševinama prekriven prostor”, rekla je Karić.

Biciklom od Stupa do Kozije ćuprije i dalje do Pala

Rekla je da se nastavljaju aktivnosti na otvaranju Vidikovca na ovoj planini, te da bi objekt trebao biti jedna od najvećih atrakcija. Navela je da je sa Općinom Stari Grad pokrenut i proces rekonstrukcije Opservatorija, a da će sa Kantonom tražiti rješenje za uređenje cijelog prostora ovog izletišta.

“Pristupili smo projektu velike biciklističke staze Sarajevo – Pale i pokrenuli aktivnosti na uvezivanju biciklističke staze tako da imamo povezanu trasu od Kozije ćuprije do Stupa”, kazala je gradonačelnica Karić.

Prema njenim riječima, s Kantonom Sarajevo su otvoreni razgovori o renoviranju hotela Nacional i stavljanju ovog objekta u službu vizije Sarajeva kao grada budućnosti.

Centralni park u samom centru grada

“Spremamo i teren za hrabro otvaranje pitanja izgradnje velikog centralnog gradskog parka u samom srcu grada, za to će nam trebati podrška cijelog Gradskog vijeća, ali i Kantona i općina. Međutim, spremni smo odlučno krenuti u ovom smjeru i nadamo se da će sve političke snage podijeliti s nama ovu viziju za kakvom Sarajevo kao grad budućnosti vapi”, rekla je gradonačelnica.

Kako je dodala, gradska administracija posvetila se i obnovi Bistričke stanice, u kojoj će pored pored restorana biti i mali muzej. Najavila je da će radovi na obnovi biti završeni u trećem kvartalu ove godine. Kako je dodala, u toku su i završni radovi na otvaranju Muzeja Vijećnice.

“Pored aktivnosti na rekonstrukciji Bijele tabije, najvažnije sarajevske utvrde, otvorili smo proces i na obnovi Jajce kasarne, kao jednog od najljepših objekata u našem gradu, kasarne koja priča o jednoj od najvažnijih etapa naše prošlosti”, navela je ona.

Gradonačelnica je kazala da je u pristojno stanje doveden spomen-park Vraca.

“Sa općinama Centar i Novo Sarajevo, kao i sa Kantonom inicirali smo preuzimanje brige i rekonstrukciju spomen-parka, kako bi Sarajevo dostojanstveno čuvalo spomen na svoje oslobodioce i građanima ponudilo novu i uređenu zelenu oazu”, navela je Karić.

Najavila je i angažman na gradnji spomenika ubijenim na Kazanima. Kazala je da je raspisan konkurs za idejno rješenje na koji je stiglo nekoliko prijedloga. Objasnila je da postavljanje spomenika odugovlače administrativne procedure.

Ona je najavila i podršku sportu, ugroženim građanima, djeci, starijim osobama, čuvanje spomena na branioce grada…

Kazala je da Sarajevo želi učiniti “gradom hiljadu mostova”, odnosno da želi graditi dobre odnose s gradovima diljem svijeta. Najavila je da će posjetiti i bh. gradove i “pružiti ruku svakome”.

Doživjela opstrukcije, o njima nije pričala

Nije krila da u gradskoj administraciji ima problema s radnicima “kojima se ne sviđa Benjamina Karić ili politička opcija iz koje dolazi”. Rekla je da u Gradu na svim pozicijama i dalje rade osobe iz mandata bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, da nije uradila ni jedan premještaj, ali je jasno poručila da nerad neće tolerirati.

“Doživjela sam brojne opstrukcije, o tome nisam pričala, neću ni danas…”, kazala je gradonačelnica, kazavši da administracija treba raditi u korist građana.

Zaključila je da s velikom pažnjom osluškuje puls javnosti i da pokušava što više komunicirati s građanima, realizirati prijedloge koje od njih dobija. Naglasila je da joj je vrlo bitna saradnja s medijima, da cijeni i konstruktivne kritike.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79