Kasumović traži ostavku ministra policije iz A-SDA, a oni mu poručili da će ga ubrzo uhapsiti

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović otvorenim pismom obratio se javnosti gdje zbog, kako kaže, narušene bezbjedonosne situacije, traži ostavku minsitra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Daria Pekića.

Kasumović kaže da kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu smatra da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića.

“Svi u Zenici, ali i šire svjedoci smo pogoršane sigurnosne situacije otkako je Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK preuzela A-SDA i na mjesto ministra postavila svoj kadar odnosno Pekića i njegovog savjetnika Fadila Jaganjca. Sigurnosna situacija u Zenici koja je ne tako davno bila pozitivan primjer bezbjednosti građana, postala je sve lošija. O tome svjedoče svakodnevne krađe, razbojništva, provale, paljevine automobila, nekažnjeni napadi lica bliskih vrhu A-SDA na novinare i građane Zenice”, kaže Kasumović te dalje navodi:

“Mislim kako reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije adekvatna i u pogledu postupanja sa migrantima, gdje smo također svjedoci sve češćih napada na građane Zenice. Kulminacijom lošeg stanja u oblasti sigurnosti bez dileme smatram ubistva troje naših sugrađana koja su se desila u proteklih pet dana. Siguran sam da bi posljednje dvostruko ubistvo Zeničana bilo izbjegnuto da su policijski i inspekcijski organi ZDK radili svoj posao.”

Kasumović smatra da je sve ovo navedeno izazvalo uznemirenost kod građana i njihovo nepovjerenje prema MUP-u ZDK koji se od institucije za primjer policijskim strukturama u BiH i regionu pretvorio, kako kaže, u stranačku policiju A-SDA.

Naveo je i da su Eric Nelson i Valentin Inzko zatražili neovisnost policije od Vlade ZDK koja još uvijek to nije realizovala.

S druge strane iz A-SDA su odgovorili Kasumoviću ističući da svaki njegov tzv. projekt u korist građana, koji je duboko osmišljen i ovijen velom ličnih financijskih i materijalnih interesa, po već oprobanom receptu maskira uvijek, pokušavajući da senzacionalističkim potezima i izjavama obmanjuje javnost.

“Ovdje je potpuno jasno da je u pitanju čisti politički spin – jer koliko jučer Fuad Kasumović hvalio je i nagrađivao rad policije u ZDK, a posebno u Zenici, za koju sada tvrdi da ne radi svoj posao i da je ”sigurnosna situacija pogoršana, otkako je Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK preuzela A-SDA stranka”. Tražeći smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK, koji je ustvari, osigurao sve uslove za nesmetan i politički neovisan operativan rad policije, od nabavke opreme i vozila, preko jačanja kadrovskih potencijala, pa do povećanja plaća policajcima od 20 posto, a dovodeći u pitanje sigurnost građana kao rezultat rada policije i inspekcijskih organa, gradonačelnik u zabludu dovodi javnost svodeći to pitanje na minitarsku političku odgovornost. Ako želimo da je neko ili nešto sigurno, ako nam je poznato, a jeste, šta su lokalne sigurnosne prijetnje, onda je jedino, i faktički i suštinski, za javni red i mir i sigurnost građana, odgovorna lokalna policija. A sjetimo se, lokalnu zeničku policiju gradonačelnik redovno i hvali i nagrađuje”, stoji u reakciji A-SDA ZDK.

Dalje napominju Kasumovića da nije on nadležan za smjenu ministra, a posebno ne za smjenu komesara niti načelnika PU Zenica, koji su u proteklim sigurnosnim događajima, koje Kasumović navodi, pokazali visok nivo profesionalizma i policijske odgovornosti riješivši složena krivična djela i održali povoljnu sigurnost u Zenici.

“Preporučujemo gradonačelniku da se konačno počne baviti onim zbog čega su ga građani Zenice izabrali – te da, između ostalog, konačno osigura stabilno i svakodnevno grijanje u ove hladne dane, da velikom broju prosjaka, beskućnika i socijalnih slučajeva koji opsjedaju javne prostore pruži adekvatnu socijalnu zaštitu, da prestane ugrožavati prirodni okoliš i ljepote sliva Janjičke ade, da konačno počne pružati pomoć javnim preduzećima umjesto što ih nemilosrdno uništava, te da počne ispunjavati ogroman broj lažnih predizbornih obećanja koje je predočio građanima Zenice. Svjedoci smo da danas najveća svjetska sila i bastion demokratije pred cijelim svijetom stavlja do znanja da niko nije iznad zakona, pa ni njen predsjednik kao najmoćniji čovjek današnjice. Uvjereni smo da će i građani Zenice konačno shvatiti sve istine i zablude suludog rukovođenja ovim gradom jednog istrošenog i od alkohola ovisnog pojedinca koji nas sve skupa vodi u pravcu iz kojeg ćemo se teško povratiti”, zaključili su u A-SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79