Kasumović tvrdi da nije davao predizborna obećanja: Na predizbornim skupovima ipak obećavao više od 20 puta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u intervjuu za Avaz TV, koji je objavljen 12. januara 2022. godine, govorio je ponajviše o dešavanjima s kraja prošle godine, kada je osumnjičen za zloupotrebu položaja u preduzeću Zenicatrans, te je za ovakav razvoj događaja okrivio Stranku demokratske akcije (SDA).

U tom kontekstu, Kasumović je izjavio da je ubedljivo pobijedio kandidata SDA u utrci za gradonačelnika Zenice na Lokalnim izborima 2020. godine, iako navodno nije imao predizborne skupove ni obećanja:

“Ovdje je sistem SDA, koji je izgubio od mene, ponižen od naroda, razumijete, ponizili ih na izborima, ja bez ijednog predizbornog skupa, bez ijednog obećanja, dobio sam skoro 70% posto birača ovog grada.” – Fuad Kasumović, 12.1.2022.

Podsjećamo, Istinomjer je tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine u tekstu “Kasumović nedosljedan po pitanju predizbornih skupova” nedosljednim ocijenio njegovu odluku da kao politički subjekt i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

“Cijeneći svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih sugrađana, ja kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji. (…) Pozivam i ostale političke subjekte i političke partije da postupe na isti način i odustanu od održavanja predizbornih skupova kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti prioritet.” – Fuad Kasumović, 19.10.2020.

Tako je, i pored navedene najave, tri sedmice kasnije održan predizborni skup Zeničke inicijative Fuad Kasumović, gdje je, kako je prenio portal Klix, “više stotina građana prigradskih naselja, a neki od njih su dovezeni i autobusom”, prisustvovalo predizbornom govoru Fuada Kasumovića i kandidata Zeničke inicijative.

Pored toga, iako Kasumović nije imao predizborni program, Istinomjer je prikupio 21 obećanje iz njegovih javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine, suprotno njegovoj tvrdnji da nije dao nijedno obećanje.

Ta obećanja, pored ostalih, odnosila su se na izgradnju trga Bosne i Hercegovine i trga Alije Izetbegovića, izgradnju podzemne garaže u Mokušnicama, Crkvicama i Novom Radakovu, izgradnju najmodernijeg aqua parka u regionu na mjestu sadašnjih bazena u Crkvicama, početak gradnje poslovno-prodajne zone “Zenica jug” i radne zone “Zenica sjever” te druga.

U sklopu monitoringa kojim je obuhvaćen i grad Zenica, Istinomjer je u protekloj godini zabilježio određene aktivnosti na realizaciji devet Kasumovićevih obećanja, dok su na četiri obećanja provođene značajne aktivnosti.

U nastavku intervjua, Kasumović je ustvrdio i da nikad nije bio član SDA:

“Ja znam dobro tu stranku, kažem Vam, član nikada nisam bio, ali su mi davali najveće pozicije kao odlučnom i sposobnom čovjeku.” – Fuad Kasumović, 12.1.2022.

I ova tvrdnja gradonačelnika Zenice bila je predmet analize Istinomjera u proteklom periodu, budući da je on već davao kontradiktorne tvrdnje vezane za njegovo članstvo u SDA.

Naime, u augustu 2009. godine, Kasumović je rekao “da nije ni u jednom organu SDA”, a na pitanje novinara “jeste li član i jeste li dužni provoditi program SDA koja Vas je imenovala na mjesto zamjenika državnog ministra?”, Kasumović je, između ostalog, odgovorio:

“Jesam član, ali ne moram ničiji program provoditi. Ja sam zamjenik ministra za sve građane BiH. Bilo bi lakše da se ja opredijelim za jedno i da, što kaže narod, gladim i govorim…” – Fuad Kasumović, 9.8.2009.

S obzirom na to da Fuad Kasumović jeste prisustvovao predizbornom skupu te je imao predizborna obećanja, Istinomjer njegove tvrdnje ocjenjuje neistinitima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79