Katica: MUP KS je uzdrmao sarajevsko narko podzemlje, vidljivo je to kroz pucnjave

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica govorio je za Slučajeve X Hayat televizije gdje je rekao da je sarajevsko narko podzemlje uzdrmano akcijama MUP-a KS, a da je to vidljivo kroz pucnjave.

“Ono što je izazov jesu povremene pucnjave na području Kantona Sarajevo. Ja mogu reći da je taj vid kriminaliteta pomalo refleksija naše borbe protiv zloupotrebe droga na području KS. Mi smo donijeli strateški dokument na nivou MUP-a KS za borbu protiv zloupotreba droga u narednih 5 godina. To je uzdrmalo narko podzemlje koje ima takvu manifestaciju kroz pucnjave”, kaže Katica.

Katica kaže da se u Sarajevu u prosjeku svakog dana izvrši jedna racija.

“Najneposredniji vid za borbu protiv kriminaliteta jeste racija. U prvih pet mjeseci ovih godina je vršena u gotovo 200 objekata. 200 racija je vršeno kao preventivni način borbe protiv kriminaliteta. Oduzeta su moguća sredstva za izvršenje krivičnih djela, kao što su vatrena oružja, bombe, ali i određena količina narkotika. Povodom tih aktivnosti, ne možemo izraziti potpune efekte koji se postižu tim postupanjem. Na taj način se prevenira veliki broj krivičnih djela za koja ne možemo dokazati da bi bila izvršena, ali su prisutna u našoj statistici. Svake godine imamo sve manje krivičnih djela, posebno krivičnih djela protiv imovine, razbojništva…”, kaže Katica.

Dodao je da je među najvećim prioritetima policije borba protiv saobraćajne delikvencije. Podsjetio je i na brojne mjere koje su poduzete s ciljem povećanja sigurnosti građana u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79