Katica odgovorio Arijani Memić: Policajci imaju pravo koristiti pauzu u ugostiteljskim objektima

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, odgovorio je na pitanje Arijane Memić vezano za pravo policajaca da koriste pauzu u ugostiteljskim objektima.

Ova tema izazvala je interes javnosti nakon što je Memić postavila pitanje o ponašanju policijskih službenika tokom radnog vremena.

Katica je pojasnio da policijski službenici imaju pravo na pauzu tokom svoje smjene i da je uobičajeno da pauzu provode u ugostiteljskim objektima, pod uslovom da to ne ometa njihovu dužnost i da su dostupni za hitne intervencije. “Policijski službenici, kao i svi radnici, imaju pravo na odmor. Korištenje pauze u ugostiteljskim objektima nije protivno pravilima, sve dok su spremni reagirati na bilo kakav hitan slučaj,” naglasio je Katica.

Ovo pitanje pokrenuto je nakon što su građani primijetili prisustvo policajaca u kafićima i restoranima tokom radnog vremena, što je izazvalo različite reakcije. Neki su izrazili zabrinutost da bi ovakva praksa mogla negativno utjecati na njihovu efikasnost i dostupnost u slučaju hitnih situacija.

Katica je također istakao da su policajci stalno pod stresom i da im je potreban odmor kako bi mogli efikasno obavljati svoje dužnosti. “Važno je razumjeti da policijski posao nosi sa sobom visok nivo stresa. Pauze su ključne za očuvanje mentalnog zdravlja i efikasnosti naših službenika,” dodao je.

Arijana Memić, koja je postavila ovo pitanje, izrazila je nadu da će se situacija bolje regulisati i da će policajci biti svjesni svojih dužnosti i odgovornosti. “Nadam se da će se policajci pridržavati svojih obaveza i koristiti pauze na način koji ne narušava njihovu spremnost za intervenciju,” izjavila je Memić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79