Katica se obratio javnosti: U 2023. bilježimo pad kriminaliteta za 0,03%, oduzeli smo 59 pištolja, dva boksera, tri ručne bombe…

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica dao je jučer saopćenje za javnost, a koje je prošlo “ispod radara” zbog loše komunikacije ministra sa građanima.

Objavljujemo ga danas, kada smo ga i dobili.

Ministar se oglasio zbog velikog interesovanja javnosti za tragični slučaj ubistva 19-ogodišnjeg mladića na Otoci u nedjelju navečer.

Njegovo obraćanje javnosti prenosimo u cjelosti.

“Apsolutni sam pristalica proaktivne komunikacije sa javnošću, te blagovremenog davanja informacija koje neće ugroziti istragu. U suprotnom kreira se prostor za različite špekulacije, u javnosti se pojavljuju različite verzije događaja i doprinosi širenju svojevrsne panike i nesigurnosti.

Želim istaći da, kao ministar unutrašnjih poslova, nemam nikakvu procesnu ulogu u provođenju Zakona o krivičnom postupku, tj. provođenju anticipativnih istražnih radnji kao što je uviđaj. Organ koji vrše uviđaj i upravlja svim procesima je nadležno tužilaštvo, a u slučaju ubijenog mladića na Otoci, Kantonalno tužilaštvo KS i Uprava policije.

Smatram da je postojala opravdana potreba za informisanjem javnosti određenim pojedinostima ovog predmeta, ali je stav Kantonalnog tužilaštva bio takav da se treba zaštiti proces istraživanja ovog krivičnog djela. Naglašavam da Kantonalno tužilaštvo rukovodi istragom, provodi je i nadzire rad organa unutrašnjih poslova – kriminalističke policije i nadležno je da donosi odluke o tome koje radnje poduzimati u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, kao i koje informacije će podijeliti sa javnošću.

Izražavam suosjećanje i saučešće porodici ubijenog mladića i ne postoje riječi kojima bi se ublažio njihov bol i gubitak. MUP Kantona Sarajevo će poduzeti sve na potpunom rasvjetljavanju ovog djela.

Nadalje, želim odgovoriti i na ostala pitanja koja su se pojavila prethodnih dana.

Svjesni smo potrebe za pojačanim prisustvom policijskih službenika na terenu i javnost mora znati da je to pitanje TOP PRIORITET koji rješavamo. U 2022. godini zaposlili smo 195 novih policijskih službenika, a upravo završavamo konkurse za prijem još 250 policijskih službenika i 30 mlađih policijskih inspektora. Do kraja 2025. godine u redovima MUP-a KS imat ćemo do 700 novih policajaca, mladih, stručnih i osposobljenih kadrova.

Do sredine godine očekujemo da završimo sve potrebne procedure kako bi svi pripadnici Jedinice za saobraćaj na uniformama počeli nositi body kamere što je dodatno jačanje sigurnosnog faktora.

Ove godine vršimo nabavku oko 100 novih analitičkih kamera (trenutno ih je u KS raspoređeno oko 200) koje će biti postavljane u više faza u naredne dvije godine. U budžetu smo predvidjeli i sredstva za proširenje tzv. SPARTA sistema na 20 novih lokacija, odnosno sistema kamera koje služe za provjeru i akviziciju registarskih tablica. Planirali smo u budžetu 1.5 miliona KM za nabavku novih mobilnih i stacionarnih radara. Sarađujemo i sa Ministarstvom saobraćaja KS na projektu adaptivnog upravljanja saobraćajem koji podrazumijeva stalni nadzor svih 165 raskrsnica u Sarajevu. Krajem 2025. godine planiran je završetak ovog projekta, a u okviru kojeg će se na svim semaforiziranim raskrsnicama u Kantonu postaviti videonadzorne kamere.

Dugoročna vizija ministarstva po ovom pitanju se ogleda u uspostavi modernog i naprednog operativnog centra koji planiramo smjestiti u novu zgradu MUP-a koju ćemo sagraditi u Kolodvorskoj ulici.

Tema koja je ponovo u žiži interesovanja javnosti je i nelegalno posjedovanje oružja i kako se izboriti s tim. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u sklopu kako redovnih, tako i vanrednih i pojačanih aktivnosti vrši oduzimanje nelegalno posjedovanog oružja i drugih predmeta. U 2023. godini kroz različite aktivnosti oduzeto je 16 pušaka, 59 pištolja, tri ručne bombe, 39 noževa, dva boksera, 55 predmeta podobnih za nanošenje tjelesnih povreda, 1.536 komada municije raznog kalibra, itd. Policija će nastaviti sa ovim aktivnostima, ali i na projektima smanjivanja maloljetničkog prestupništva koje je ključno u kreiranju zdravog društva i sigurnog okruženja. To su podaci koji ohrabruju jer bilježimo pad krivičnih djela sa učešćem maloljetnih lica za čak 10 puta i to isključivo zahvaljujući preventivnom djelovanju, tačnije primjeni pravilnika koji podrazumijevaju da profesionalci u obrazovanju prepoznaju faktore rizika i indikatore za nepoželjne oblike ponašanja i u skladu s tim izrađuju individualni plan brige za svako dijete. To je put kojim ćemo i dalje ići.

Za kraj, želim iznijeti još nekoliko statističkih pokazatelja o konkretnom djelovanju MUP-a KS – Uprave policije u 2023. godini. U oblasti kriminaliteta bilježimo pad za 0,03% u odnosu na 2022.godinu, dok je broj rasvijetljenih slučajeva za 12,1% viši.

U oblasti protiv imovine registrovano je 4,9% manje djela s ovim obilježjem nego 2022.godine: manje teških krađa, krađa i manje krađa u pokušaju. U toku 2023. godine evidentirano je 4.645 prekršaja protiv javnog reda i mira što je 6% manje u odnosu na 2022.godinu”, napisao je ministar Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79