Kavalec: Ako ne dođe do dogovora, izbori će biti održani na osnovu postojećeg zakona

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u BiH za Hayat TV, šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec kazala je da može razumjeti zašto postoji doza straha u našoj zemlji zbog stanja u svijetu, ali i zbog zapaljive retorike u BiH.

Sa stanovišta Misije OSCE-a imamo terenske kancelarije u cijeloj zemlji, pratimo stanje i ne vidim da postoji razlog za zabrinutost za sigurnost. Moramo upozoriti na upotrebe retorike podjele koja može dovesti do lokalnih sukobljavanja. Važno je da političko rukovodstvo mora izbjegati korištenje takvog jezika. BiH je odmakla mnogo od sukoba, mnogo toga se može postići. Ljudi na vlasti moraju se upustiti na konstruktivan dijalog – navela je Kavalec.
Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Kavalec je kazala da su pružali podršku razgovorima, ali i davali stručnu pomoć i podršku.

Bili smo sretni da su izmjene bile usvojene još prošle godine jer je naš stav da se izborni sistem ne mijenja u izbornoj godini. Postoji još mogućnost da dođe do poboljšanja i u ovoj godini. Vrijeme ističe i ako ne dođe do sporazuma u bliskoj budućnosti, izbori će biti održani na osnovu postojećeg Izbornog zakona, ali bilo bi šteta propustiti ovu priliku – dodala je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79