Kavazović: Za eskalaciju srpskog nacionalizma odgovorni su i Markel, Orban i Macron

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, komentirajući seriju incidenata i prijetnji širom bh. entiteta RS i Sandžaka, ali i jučerašnje i današnje poruke s obilježavanja neustavnog dana RS, izjavio je za Radiosarajevo.ba kako je “eskalaciju srpskog nacionalizma kojem ovih dana svjedočimo, nisu odgovorni samo srpski nacionalisti”.

“Već i evropski državnici poput Victora Orbana, Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Svi su oni u posljednjih nekoliko godina hvalili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je taj nacionalizam oživljavao i podgrijavao”, rekao je Kavazović za Radiosarajevo.

Ranije danas Kavazović je, također, osudio incidente koji su se dogodili u Priboju.

“Vjera sa primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijateljstvu prema drugima”, rekao je Kavazović za Radiosarajevo.

Dodao je da “nikada ne treba poistovjetiti kršćane sa primitivnom manjinom, kojih uvijek ima”.

“Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivnih poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitivizam postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava”, zaključio je Kavazović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79