Kazne do 10.000 KM: Objavljena Uredba o određivanju marže u prometu

Ministarstvo trgovine Republike Srpske objavilo je danas da će nova Uredba o određivanju marže u prometu stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u današnjem broju “Službenog glasnika” RS. Ova uredba, koju je Vlada RS usvojila 4. aprila, važit će do 30. juna 2024. godine.

Prema izjavama iz Ministarstva trgovine RS, novčane kazne za kršenje ove Uredbe kreću se od 3.000 do 10.000 KM.

Navedenom uredbom dodatno je smanjena marža na osnovne životne namirnice, postavljajući ograničenje na 6% u veleprodaji i 8% u maloprodaji.

Proširen je spisak proizvoda na koje se primjenjuje ograničena marža, postavljajući je na 10% u veleprodaji i 12% u maloprodaji. Također, po prvi put se ograničava marža i na lijekove, postavljajući je na 18% u maloprodaji i 6% u veleprodaji.

Spisak proizvoda na koje se primjenjuje ograničena marža obuhvata širok spektar osnovnih proizvoda, uključujući hranu, kućne potrepštine i lijekove. Ograničenja variraju ovisno o vrsti proizvoda i pakovanju.

Ove promjene donose nove regulacije u prometu osnovnih proizvoda u našoj zemlji, s ciljem osiguranja fer tržišne konkurencije i zaštite potrošača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79