Kazne i do 2.000 KM za nepoštivanje preporuka o samoizolaciji

Kazne i do 2.000 KM za nepoštivanje preporuka o samoizolaciji


Ako ste prolazili mjestima gdje je u jeku širenje epidemije ili ste ostvarili bliski kontakt s osobom koja je zaražena ovim virusom u proteklih 14 dana, vrlo je važno izolirati se od drugih ljudi, čak i ako se nisu pojavili simptomi.

Ako je osoba u samoizolaciji, znači da ne odlazi na posao u školu ili na drugo javno mjesto.

Samoizolacija u osnovi znači ostanak u vlastitom domu 14 dana, redovno mjerenje temperature i redovno kontaktiranje nadležnog liječnika kako bi se pratilo vaše stanje i kako bi, ako je sve u redu, on prekinuo zdravstveni nadzor.

Krizni štabovi nalažili su osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje se ugrožena zarazom novim koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra.

Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Kazne za nepridržavanje navedenih preporuka, a posebno izdatih rješenja od sanitarne inspekcije na aerodromima su od 100 do 2.000 KM u skaldu sa Zakonom o zašttiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kazne se čak odonose i na djecu, a stim da se kazne upućuju roditeljima odnosno starateljima prenosi Patria.

Član 3. kaže da zaštita od zaraznih bolesti dužnost je jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fiziĉkih lica.

Sva fizička i pravna lica moraju dozvoliti zdravstvene i higijenske preglede i savjete, kao i preliminarna medicinska ispitivanja i superviziju, prikupljanje potrebnih nalaza i primjenu ostalih mjera za zaštitu od zaraznih bolesti navedenih u ovom Zakonu.

Ako se ljudi zaraženi 2019-nCoV testiraju i na vrijeme dijagnosticiraju te se provedu stroge mjere kontrole zaraze, vjerojatnost uspješnog prijenosa s čovjeka na čovjeka među europskim stanovništvom je niska. Sistemska provedba mjera za prevenciju i kontrolu pokazala se učinkovitom u kontroli virusa SARS-CoV i MERS-CoV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija