Kazne za 52 vozača zbog parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom

Na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Doboja kažnjena su 52 nesavjesna vozača zbog nepropisnog korišćenja parking prostora predviđenog za osobe sa invaliditetom, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a navode da su zbog ovih prekršaja u Banjaluci sankcionisana 23 vozača, u Prijedoru 14, Bijeljini devet, a u Doboju šest vozača.

Akcija u kojoj su policijski službenici sankcionisali nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila na mjestima predviđenim kao parking prostor za lica sa invaliditetom sprovedena je juče na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Doboja.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu koje je označeno kao parking prostor za lica sa invaliditetom, ako vozilo nije obilježeno znakom pristupačnosti, te da je za navedeni prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Navedenim zakonom propisano je da vozilo, kojim upravlja lice kojem su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, mora biti obilježeno posebnim znakom, odnosno znakom pristupačnosti. Tim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme vožnje nalaze lica sa stoodstotnim stepenom invaliditeta, navedeno je u saopštenju.

Obaveza vozača koji imaju znak pristupačnosti je da ga postave na vidnom mjestu u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobanskog stakla vozila.

U MUP-u su precizirali da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima ili se lice sa invaliditetom prevozi u vozilu i daje pravo parkiranja vozila na mjestu označenom za parkiranje vozila sa navedenim znakom.

MUP Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se ponašaju savjesno i odgovorno i da vozila ne zaustavljaju i parkiraju na posebno označenim mjestima za parkiranje vozila, jer se na tim mjestima može samo parkirati vozilo obilježeno znakom pristupačnosti prenose Nezavisne.

 

(VIDEO) Led veličine lješnjaka padao u okolici Banje Luke, ispaljene i 23 rakete

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments