KCUS se oglasio nakon današnjih protesta za Nadin: “Imali smo sumnju u dijagnozu”

S Discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasili su se saopćenjem za javnost nakon današnjih protesta te su iznijeli stav o postupku liječenja djevojčice Nadin Smajlović, zbog koje su i organizirani protesti nakon odbijanja njenog daljnjeg liječenja.

– Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947. godine, tj. od svog osnivanja nikada nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima – saopćili su iz KCUS-a.

Navode da je u cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete 17. novembra 2019. godine održan višesatni sastanak u KCUS-u s ovlaštenim advokatom porodice Smajlović.

– Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske što hitnije da bi se pregledali od kliničkog patologa KCUS-a, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS-a su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze. Pokušaj uspostavljanja kontakta s kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslani mail od 13. novembra 2019. godine nikada nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS-a ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način – piše u saopćenju s KCUS-a.

Napominju da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je njihova nabavka u nadležnosti FZZOiR.

– Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS-a, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od oca. Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS-a nikada u budućnosti neće i ne može funkcionirati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima struke i nauke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesiranja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete – zaključuje se u saopćenju.

KCUS se oglasio nakon današnjih protesta za Nadin: “Imali smo sumnju u dijagnozu”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79