Kemal Ademović: Ne mogu da vjerujem Predstavničkom domu, izglasali su Zakon o prebivalištu

Kemal Ademović: Ne mogu da vjerujem Predstavničkom domu, izglasali su Zakon o prebivalištu


Delegat Kemal Ademović iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH detaljnije je govorio o zabrinutosti Bošnjaka zbog nastavka 14. redovne sjednice ovog tijela, na kojoj se raspravlja o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH, koji smatraju degradirajućim.

Izostanak Bošnjaka sa sjednice izazvao je reakciju američke ambasade, koja je ovo okarakterisala kao blokadu i potencijalnu prijetnju za rad Doma naroda. Naglasili su kako predloženi zakon neće dobiti podršku u Predstavničkom domu, te su pozvali Bošnjake da omoguće raspravu o njemu u Domu naroda.

Slično mišljenje iznio je i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, kritikujući odluku Kluba Bošnjaka, ali i svog potpredsjednika u stranci, Kemala Ademovića.

“Murphyja (američki ambasador) jako cijenim. On je zaista neko ko je do sad uvijek štitio interese BiH. Bio je vrlo principijelan, i sada kad se radi o Klubu Bošnjaka i o meni, mislim da je nastupio principijelno. Jedino što mu mogu zamjeriti je sljedeće – u bilo kakvom postupku razmatranja, dobro je uvijek čuti dvije strane, čuti informacije i od druge strane, a ovdje sam praktično ja ta druga strana”, rekao je Ademović.

Ističe da mu je ključno da Bošnjaci ostanu ujedinjeni kada je riječ o određenim “crvenim linijama”, među kojima se posebno izdvaja Ustavni sud.

“Ranije sam to i govorio u televizijskim emisijama, da sam čuvar crvenih crta, i da ću na tome istrajati, i da sam spreman svoj život dati za to. Ja to ne mijenjam ni za jedan zarez. Kad je u pitanju sporni zakon o Ustavnom sudu BiH, da, imam uvjeravanja kao što je izjavio gospodin Konaković da će Predstavnički dom oboriti taj zakon. Međutim, ja ne mogu potpuno vjerovati u to. Zašto? Zato što se u prošlosti desilo da prođe recimo Zakon o prebivalištu, čime je etničko čišćenje u RS-u omogućeno i dalje nastavljeno. Nakon toga imamo drastično smanjen broj Bošnjaka tamo. Poslije toga smo izgubili i načelničku poziciju u Srebrenici, između ostalog”, dodao je Ademović.

Ademović se dotakao i komunikacije unutar Trojke, opisujući je kao “gluhe telefone”.

Objašnjavao je da je razmijenio nekoliko poruka s liderima Trojke, uključujući i Konakovića, na ovu temu. Prema njegovim riječima, zatražio je sastanak tokom posljednjih nekoliko mjeseci o nekoliko važnih pitanja, uključujući i ovu temu, ali se sastanak nikada nije desio jer je uvijek neko bio spriječen. Na kraju je dobio poruku od Konakovića da dogovori sastanak s Nikšićem, ali mu Nikšić ovaj put nije odgovorio, iako je to inače činio. Sve je nazvao “gluhoća u komunikaciji”.

Na kraju je istakao da će se na narednoj sjednici Kluba Bošnjaka pokušati pronaći rješenje kako bi se članovi pojavili na sjednici. Naglasio je, međutim, da on sam ne može osigurati kvorum, jer su potrebna trojica delegata. Njegovo prisustvo ne bi bilo dovoljno i ne želi da to izgleda kao da je samo on obavio svoju dužnost.

Zaključio je da mu je od velike važnosti jedinstvo Bošnjaka, jer ih smatra najugroženijom kategorijom u BiH i naglasio da moraju biti složni oko ključnih pitanja za opstanak države i Bošnjaka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija