Kemal Ademović o pismu koje su uputili pojedini državni parlamentarci iz RS: Ima previše neistina

Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a,  održao je konferenciju za medije povodom održavanja 105. Rose-Roth seminara PS NATO-a. Izjavio je kako predstavnici iz Republike Srpske nisu prijavili svoje prisustvo.

Postoje opstrukcije

Osim toga, nije mogao potvrditi ni ranije najavljeni dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Govoreći o bosanskohercegovačkoj perspektivi kada je riječ o članstvu u NATO-u, Ademović je kazao kako je dijalog ključan. Komentarisao je i pismo koje su uputili pojedini državni parlamentarci iz Republike Srpske, u kojem tvrde kako je BiH utočište islamskog radikalizma.

– Bosna i Hercegovina je donijela Zakon o odbrani 2005., gdje je u članu 84. precizirano koje su uloge svih organa koje su Zakonom i Ustavom obavezani da postupaju, kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u.

Danas smo u situaciji da umjesto MAP-a, imamo ANAP, postoje opstrukcije, iako je ovaj seminar verifikovan u proceduri, u Parlamentarnoj skupštini BiH, što uključuje kolegije. Imamo situaciju u kojoj, osim Željke Cvijanović, još neki kadrovi iz reda srpskog naroda, vjerovatno se neće odazvati, jer vidim to po ovim potvrđenim terminima, nisu potvrdili prisustvo – kazao je Ademović.

Ističe da MOBiH i Komisija za NATO rade ono što je u ANAP-u.

– Ministarstvo odbrane i Komisija za NATO (parlamentarna) rade ono što je u ANAP-u. Činjenica je da mi nemamo zajedničko gledanje na budućnost BiH u NATO-u. Mi ne potenciramo u ovom momentu i ne zaključujemo da je BiH sigurno članica NATO-a, da ćemo to uraditi sutra ili za godinu. Mi nastojimo da kroz razgovor, dogovor, a u konačnici možda i neki referendum građana, damo zadnju riječ o tome.

Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog, ovaj seminar koji je mnogo ranije zakazan dolazi u tako jednoj otežanoj sigurnosnoj situaciji. Ovi kadrovi koji su, braneći gospodina Dodika od daljnjeg procesuiranja, vjerovatno, posegnuli za tim da konstruišu jedno pismo koje ima previše pretpostavki, neistina, koje, s jedne strane, jeste retorika i pokušaj prikazivanja stanja onakvo kako nije, ne služi njima na čast.

Bilo otkazivanja

To je usložnjavanje postojeće političke situacije sasvim sigurno – zaključio je Ademović.

Dodao je kako još nema potvrđenu informaciju da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi u BiH u narednim danima, iako su pojedini zvaničnici to ranije najavili.

– Bilo je otkazivanja – naveo je Ademović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79