Kemal prisilio ženu na brak pa je tjerao da prosi

Kemala Osmančevića (1991) uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Naime, Osmančević se tereti da je od 2018. godine do hapšenja vrbovao jednu 19-godišnjakinju koju je prisiljavao na prosjačenje a potom i na zaključenje braka. Tražio je od nje da dnevno donese od oko 40 maraka i više, u protivnom bi je fizički kažnjavao.

“Osumnjičeni je nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost Tužilaštva”, navedeno je iz Tužilaštva KS-a.

Nakon ispitivanja postupajuća tužiteljica predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za osumnjičenog zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka, odnosno oštećenu i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdili su iz Tužilaštva.

Prema odredbama Krivičnog zakona FBiH, Osmančeviću nakon suđenja prijeti kazna od deset godina zatvora.

Podsjetimo da su mediji i ranije obavještavali javnost o sličnim slučajevima. Tako je sredinom oktobra Sud u Brčkom odredio jednomjesečni pritvor Š. Š. (26) iz ovog grada zbog sumnje da je iskorištavao svoju maloljetnu suprugu prisiljavajući je na prosjačenje i prostituciju, kako bi pribavio protivpravnu imovinsku korist. Š. Š. se sumnjiči da je posljednjih mjeseci od svoje maloljetne vanbračne supruge svakodnevno zahtijevao da prosjači, te da mu predaje zarađeni novac.

“Od oštećene je zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu. On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog”, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Pored Š. Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i H.H. (77) za koga se sumnja da je sa oštećenom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja, te nad njom započeo bludne radnje, dodali su iz Tužilaštva u Brčkom.

Š. Š. se trenutno nalazi iza rešetaka, i protiv njega se vodi istragam dok se H. H. brani sa slobode. Maloljetnica se trenutno nalazi u sigurnoj kući.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79