Kemalemir Frašto 29 godina ne zna bratovu sudbinu: Halal vam sve, da mu makar kosti u mezar spustim

(FOTO) Spasili patku sa pijace u Tuzli: Dom našla u Zenici
Na Karlovom mostu u Foči danas su se okupile porodice i preživjeli srodnici ubijenih Bošnjaka u ovom gradu.

Svake prve nedjelje u avgustu na ovom mjestu članovi Udruženja žrtava rata ”Foča 1992 – 1995” obilježe dan sjećanja na sve žrtve zločina u Foči u kojoj je za kratko vrijeme 1992. godine ubijeno gotovo 3.000 civila, dok su brojni objekti tokom rata pretvoreni u logore. Među žrtvama je 586 žena, a još se traga za 627 ubijenih.

Potresnu poruku nadležnim institucijama, a prevashodno Tužilaštvu BIH danas je sa mosta u Foči uputio i Kemalemir Frašto, brat ubijenog Emira Frašta i jedini preživjeli od svoje porodice koji je iz SAD gdje živi od kraja rata, stigao u Foču.

Potresna poruka

“Obraćam se Tužilaštvu i nadležnim institucijama, molim vas, nemojte nam više pričati šuplje priče, pomozite nam. Ne tražim odštetu, samo da mu spustim kosti, makar i jednu kost da mu nađem, da mu mezar obilježim. Ja sam jedini preživio od moje porodice i poručujem komšijama kojima sam vjerovao. Halal vam bilo što nas niste zaštitili, ali recite gdje su kosti naših 627 duša koje lutaju po ovom gradu. 29 teških godina je prošlo, a mi svoje još nismo našli. Merhamet je lijepa riječ, ali taj merhamet nas mnogo košta, jer smo gotovo zaboravili 1942.godinu kada je sa ovog mosta pobijeno 8000 Bošnjaka. Pa nam se ponovila 92. Znam i ko ga je ubio i kad je ubijen i kako se desilo, zapisano je u Haškom tužilaštvu i spomenuto ime mog rahmetli Emira Frašta. Prije tri godine sam poslije potrošenih novaca i novaca nepoznatim ljudima odlučio da predam tužbu našem Tužilaštvu, iznio, činjenice, svjedočenja. Napokon ekshumacija počinje da se dešava na kraju juna ove godine i kad sam se nadao da ću konačno naći smiraj svom bratu, ekshumacija prestaje zbog bagera koji nije bio dovoljno veliki. Govore mi da će se nastaviti za dva tri dana, evo prošlo je i mjesec dana, ništa od toga”, ispričao je Kemalemir.

Preživjeli Fočaci ne žele ništa drugo sem istine i pravde, a zloglasni Karlov most samo je jedno od desetina stratišta njihovih najbližih. Pano sa imenima ubijenih dovoljno govori o veličini zločina koji se dogodio ovdje.

Ni ljudskosti mi milosti

“Ovo je mjesto koje nas vraća u vrijeme kada zločinci nisu imali ni čovječnosti, ni ljudskosti ni milosti, a skoro isto to dešava i dan danas, negiranjem istine, negiranjem zločina, prikrivanjem masovnih grobnica, iscrtavanjem murala ratnih zločinaca. Kroz historiju ovaj most je razdvajao neljude od ljudi, odvajao nas od naših najdražih, odvajao nevine žrtve od dunjalučkog života. Decenije su prošle, a Drina nije odnijela našu pregolemu tugu. Kaže se da voda može i da opere sve osim kaljava obraza neljudi čiji su zločini odveli živote hljada naših očeva, majki, braće sestara, sinova i kćeri, a oni i dalje slobodno šetaju pored Drine i neće da nam kažu gdje su kosti naših najmilijih koje su monstruozno ubijali, bacali sa drinskog mosta, palili u rudniku mrkog uglja Miljevina, bacali duboko u spilje i zatrpavali, prekopavali, gradili bazene i zgrade nad masovnim grobnicama Bošnjaka. Još uvijek tražimo ostatke tijela 627 mučki ubijenih, kako se to suho birokratski kaže, nesrba iz Foče”, poručila je u svom obraćanju Halida Konjo-Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”

U Foči ne postoji niti jedno spomen obilježje ubijenim bošnjačkim civilima, a sve dok je tako neće biti ni zdrave budućnosti ni za one koji su preživjeli vrijeme zločina, a ni zlikovcima, poručila je sa Karlovog mosta u Foči.

Spomenik ubijenim

Izet Spahić, predsjedavajući Koordinacije “Naša Foča” i jedini bošnjački odbornik u SO Foča pokrenuo je inicijativu da SO Foča da saglasnost za izgradnju centralnog spomen obilježja ubijenim Bošnjacima na nekom od lokaliteta stradanja.

“Nadam se da će na septembarskom zasjedanju skupštine doći odgovor da će se to desiti. Drugi naš prioritet je lokalitet Buk Bijela, pozivam sve nivoe vlasti, prvenstveno Tužilaštvo BIH, da ne dozvole da se uzurpira ovo mjesto jer na tom lokalitetu se nalaze kosti naših nestalih. Argument za to je da smo u tzv. tunelu već pronašli posmrtne ostatke naših nestalih”, kaže Spahić.

Današnjem okupljanju prisustvovao je i veliki broj predstavnika različitih nivoa vlasti, među njima i Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Samir Avdić, ministar kulture Kantona Srajevo, Aida Obuća, premijerka BPK Goražde, Nermin Nikšić i drugi.

Zajedno sa porodicama ubijenih sa mosta su simbolično bacilli cvijeće u rijeku Drinu za ubijene Bošnjake, pred čije je duše proučena dova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79